Peruna

Perunafondant

Jos suklaafondant on jälkiruokien seksikkäin, niin mitä sanotte näistä perunafondanteista? Ainakin erittäin herkullisia ja nättejä, jos ei muuta. Pannullinen näitä, paksuhko pihvi ja pippurikastike – olisiko se siinä? Mitä ihaninta viikonloppua, te nautiskelijat!

Tarvitset näihin:

  • aikalailla samankokoisia perunoita, esim. rosamunda
  • noin 2 rkl oliiviöljyä
  • noin 40 gr voita kuutioina
  • vihanneslientä
  • mustapippuri ja suola
  • 2 valkosipulinkynttä
  • muutama rosmariininoksa

Ensin käsittele perunat. Leikkuulaudalla leikkaa ensin perunoiden päistä palaset pois ja sitten pystyasennossa kuori ja muotoile peruna niin, että siitä tulee kahdeksankulmainen tai täydellisimmillään pyöreäreunainen. Tähän on olemassa varmasti muottejakin, mutta minä käytän hyvää veistä. Huolehdi, että jokaisesta perunasta tulee suhtkoht samankokoisia niin kypsyvät samaan tahtiin. Laita perunat heti leikkelyn jälkeen kulhoon, jossa on kylmää vettä. Anna perunoiden olla vedessä parikymmentä minuuttia, jotta ylimääräinen tärkkelys irtoaa perunoista. Huuhtele perunat ja nosta ne talouspaperille ja kuivaa huolellisesti.

Ota paistinpannu, jonka voi laittaa uuniin. Laita kuumaan pannuun oliiviöljyä. Nosta perunat pannulle paistumaan, älä koske niihin vaan anna paistua rauhassa puolikuumalla lämmöllä. Suolaa ja pippuroi perunoita.

Pian voit atuloilla vähän nostaa perunoita ja kurkkia pohjaa. Käännä perunat kun ne näyttää alapinnaltaan ruskeilta ja rapeilta. Lisää pannulle voita, rosmariininoksa ja lappeellaan rusikoidut valkosipulin kynnet. Anna kypsyä hetki ja kaada päälle vihannesliemi. Laita vihannesliemeä niin paljon, että sen pinta nousee noin puoliväliin perunoita. Nosta pannu kuumaan uuniin. 200 astetta noin 30 minuuttia, kunnes perunat tuntuvat veitsenkärjellä kokeiltaessa keskeltä pehmeiltä ja ovat pinnaltaan rapeita ja ruskeita. Nam.

ps. ne perunan kuoret ja ylimääräiset palat kannattaa laittaa minigrip pussiin ja pakkaseen odottamaan vihannesliemen keittämistä tai voi niistä tehdä vaikka sipsejä!