Pastat

Penne alla Gricia

Olen tämän kuluneen koronavuoden ajan, jatkuvalla syötöllä tarinoinut tästä suuresta rakkaudestani italialaiseen keittiöön ja ruokaan. Tästä pakahtuvasta intohimostani laadukkaisiin raaka-aineisiin. Ruuanlaitosta, johon tarvitaan vain muutama täydellinen tuote ja ihastunut ote. Siitä yhdestä keittiöstä, jota rakastin ja jota ikävöin. Ja siitä rakkaudesta mitä puukauhan varresta ruokaan ja ruokapöytään välittyy.

Elämänmittainen suhde, tasanvarmasti.

Kuinka ihanaa on, kun ruokalautaselta tunnistaa lempituotteitaan. Kun voi tehdä herkullisen illallisen vilkaisemalla kaapiin, nappaamalla pari perustuotetta ja muutama minuuttia myöhemmin lautasellasi on täydellinen annos! Sellaista se on tämä etelä-italiassa sanoitettu Cucina Povera.

Roomalaisessa keittiössä keitetään neljää pastaa. Bucatini all’amatriciana, Pasta alla Carbonara , Pasta Cacio e Pepe ja Pasta alla Gricia. Kaikki niin erinomaisia esimerkkejä Cucina Poverasta. Kaikissa toistuu samat raaka-aineet: erinomainen oliiviöljy, guanciale eli possun poski, pecorino tai parmegiano sekä mustapippuri. Tekotapa tai pieni lisä raaka-aineisiin vaihtelee.

Ihana ja todella maukas, syntisen suolainen ja niin herkullinen on ehdottomasti Pasta alla Gricia. Ja siihen tarvitset vain kolme raaka-ainetta pastan seuraksi.

Tarvitset kahden hengen penne rigatonin (n. 260 gr) lisäksi nimittäin:

  • Guancialea tai panchettaa (ei pekonia, pyydän) 5 siivua
  • Noin 2 dl Pecorino romana juustoa
  • Mustapippuria

Keitä ensin pasta. Ja kun aina sanon, että vesi, jossa pasta keitetään tulee maistua Välimereltä, niin nyt vähän vähemmän suolaiselta Välimereltä. Tästä annoksesta tulee nimittäin jo muutenkin ihan riittävän suolaista, joten voit hyvillä mielin puolittaa suolan määrän keitinvedestä. Raasta Pecorino valmiiksi oikein hienoksi raasteeksi. Ota myös esiin pieni metallinen mittakuppi, jolla voit nostaa keitinvettä kattilasta kastikkeen jatkoksi.

Leikkaa guanciale pieniksi paloiksi tai panchetta ohuiksi siivuiksi ja paista kasarissa tai paistinpannulla rapeiksi. Kun pasta on al dente, niin nosta pasta vaikkapa reikäkauhalla guancialen joukkoon. Anna tulla mukana vähän keitinvettä, pastaa ei tarvitse missään tapauksessa kokonaan valuttaa. Sekoita.

Lisää Pecorino juustoraastetta aina pari ruokalusikallista kerrallaan pastan joukkoon ja lorauta samalla ihan vähän keitinvettä sekaan. Sekoittele vaikkapa pihdeillä pyörivin liikkein, niin että saat aikaiseksi kermaisan pinnan pastalle. Lopuksi sekoita pastan joukkoon runsaasti rouhittua mustapippuria.

Lautaselle kauniiksi keoksi, pinnalle vielä hieman pecorinoa ja hallelujaa. Tämä annos todellakin yllättää. Maku on kiehtovan erilainen kuin monen muun pastan ja siksi yksi keittiömme suursuosikeista.