Pastat

Pastaa, paahdettuja fenkoleja ja sitruunaa

Kun syntyy himo kulholliseen pastalempeä, on ryhdyttävä toimeen. On pikaisesti pilkottava kaksi kauniin valkoista ja pyöreää fenkolia kahdeksaan osaan, pyöriteltävä ne oliiviöljyssä sekä suolassa ja mustapippurissa ja aseteltava ne pellille uuniin paahtumaan. On valmistettava sitruunankuorelle, valkosipulille ja tuoreelle oreganolle tuoksuva pangrattato sekä keitettävä pasta juuri niin sopivan purtavaksi kuin se vain on mahdollista.

Ja on vain maltettava. Maltettava odottaa vaikka koko keittiö jo tuoksuu niin täydelliseltä. Lakritsainen fenkoli saa uunissa itseensä lempeämmän vivahteen ja liedellä paistuva pangrattato houkuttelee polttamaan sormet sitä salaa maistellessa.

Tarvitset tähän, syksyn ihanimpaan pastaan:

  • kaksi kaunista ja valkoista fenkolia
  • pari kolme ruokalusikallista oliiviöljyä
  • suolaa ja mustapippuria
  • Linguine pastaa
  • 1-2 desiä kermaa
  • ruokalusikallinen fenkolinsiemeniä, jauha ne morttelissa
  • Pangrattatoa

Ihan aluksi suosittelen laittamaan veden kiehumaan ja maustamaan sen suolalla välimerelliseksi.

Laita sitten uuni kuumenemaan 190 asteeseen. Leikkaa fenkoleista kovat kannat ja varret pois, mutta säästä muutama tillimäinen lehtinippu. Leikkaa fenkolit ensin pystysuunnassa puoliksi ja sitten vielä puolikkaan puoliksi. Lopulta jokaisen palan vielä keskeltä puoliksi niin, että saat yhdestä fenkolista 8 palaa.

Nosta palat pellille ja kaada niiden päälle muutama ruokalusikallinen oliiviöljyä ja mausta ne suolalla ja mustapippurilla. Pyörittele paloja käsilläsi niin, että ne ovat kauttaaltaan mausteiden ja oliiviöljyn peitossa. Asettele ne rinnakkain pellille ja laita uuniin noin 20 minuutiksi, kunnes ovat pehmeitä ja saaneet väriä.

Kun fenkolit ovat uunissa, voitkin tehdä köyhän miehen parmesanin, eli pangrattaton.

Siihen tarvitset:

  • kuivunutta vaaleaa leipää muutama siivu ( minä säilytän siivuja pakastimessa pussissa ja nappaa sieltä käyttöön)
  • oliiviöljyä iso loraus
  • noin puolikkaan sitruunan kuori raastettuna
  • yksi valkosipulin kynsi raastettuna
  • tuoreen oreganon lehtiä

Jauha maalaisleipäsiivut monitoimikoneessa muruiksi. Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös valmiita Panko-jauhoja. Kuumenna oliiviöljy paistinpannulla kuumaksi ja raasta sinne sekaan keko sitruunankuorta ja yksi valkosipulin kynsi. Ripottele sekaan myös oreganon lehtiä. Kaada lopuksi leipämurut oliiviöljyn joukkoon. Paista kunnes muuttuvat kullankeltaisiksi, varo kuitenkin polttamasta. Mausta mustapippurilla ja pienellä ripauksella suolaa. Kaada seos tarjoilukulhoon odottamaan.

Laita Linguine pasta kiehumaan.

Ota paistinpannu tai kasari ja laita se liedelle. Kaada sinne 1-2 dl kermaa ja mausta kerma ripauksella suolaa, mustapippuria ja morttelissa jauhetuilla fenkolinsiemenillä. Anna ihan kevyesti kiehahtaa. Ota uunissa paahtuneet fenkolit, pilko niitä hieman pienemmiksi ja sekoita ne kerman joukkoon. Kevennä lieden lämpö ihan miedolle. Anna muhia. Jos kastike tulee liiankin tiiviiksi, lisää kermaa. Kastikkeesta syntyy huumaava tuoksu, ja se maistuu ihanalta!

Kun pasta on melkein al dente, nostele se atuloilla kerman joukkoon niin, että ihan vähän keitinvettä pääsee mukaan. Sekoita pasta hyvin kastikkeeseen. Jos pasta vaikuttaa kuivalta, lisää siihen pastan keitinvettä ruokalusikallinen kerrallaan. Ripottele sekaan pangrattatoa ja fenkolin tillimäisiä lehtiä.

Sitten vaan nautit. Suuren kulhollisen ihanaa pastalempeä!