Kasvikset, Risotot

Parmesanfenkoli ja timjamirisotto

Tämä syksy kuuluu fenkolille! Siltä se on tuntunut kun on tuohon valkoiseen ja pyöreään niin addiktoitunut. Olemme tehneet Pastaa, paahdettuja fenkoleja ja sitruunaa todella useasti emmekä ainakaan vielä koe kyllästymisen merkkejä. Sen sanottuani tarjoilen tässä kuitenkin ihanan vaihtoehdon, johon jää vähintäänkin yhtä helposti koukkuun.

Tähän paahdettuja fenkolia ja timjamirisottoa annokseen tarvitset ensinnäkin:

  • 2 valkoista ja kaunista fenkolia
  • pari ruokalusikallista hyvää oliiviöljyä
  • suolaa ja rouhittua mustapippuria
  • hienoksi raastettua parmesan juustoa

Kuumenna uuni noin 200 asteeseen.

Leikkaa fenkoleista varret pois ja säästä sivuun fenkolissa mahdollisesti löytyvä tillimäinen lehtinippu. Siivuta fenkolit pystysuunnassa noin puolen sentin välein siivuiksi, ehkä pikkaisen paksummiksi. Kaada pellille hieman oliiviöljyä ja levitä se pinnalle sormin. Levitä siivut pellille ja kaada niiden päälle oliiviöljy, ripottele suolaa ja rouhi mustapippuria. Pyörittele käsin fenkolisiivuja niin, että ne maustuu kauttaaltaan. Levitä fenkolisiivut kauniisti vierekkäin pellille. Nosta kuumaan uuniin ja anna paahtua noin puolisen tuntia.

Kokeile haarukalla fenkolien kypsyyttä. Jos ne tuntuu olevan melkein kypsiä niin ota pelti uunista ulos ja raasta kunkin fenkolin pinnalle parmesanjuustoa. Sitten vaan pelti takaisin uuniin noin 5 minuutiksi kunnes juusto sulaa ja hieman ruskistuu.

Nosta tarjolle lautaselle ja koristele mahdollisesti fenkolista löytyneellä tillimäisellä lehtinipulla.

Ja sillä aikaa kun fenkolit ovat uunissa, valmista sitruunainen timjamirisotto, johon tarvitset:

  • hyvää risottoriisiä, kuten vaikkapa Carnaroli tai Arborio
  • oliiviöljyä
  • yksi salottisipuli
  • yksi valkosipulin kynsi
  • valkoviiniä
  • vihanneslientä
  • yksi sitruuna
  • parmesania
  • voita
  • timjamia
  • mustapippuria

Ihan ensimmäiseksi pilko salottisipuli ja yksi valkosipulin kynsi oikein pieneksi hakkelukseksi. Revi timjamista lehtiä puulaudalle. Laita vihannesliemi kattilaan lämpimään kuumaksi. Avaa valkoviinipullo ja kaada itsellesi lasillinen. Ota esiin parmesanjuusto, pala voita ja sitruuna.

Sitten ota isohko kasari. Kaada kasariin oliiviöljyä ja laita sinne kuullottumaan salottisipuli sekä valkosipulinkynsi silppu. Kun ne ovat hieman kuullottuneet lisää riisi. Kahdelle noin kaksi desiä, suuremmalle joukolle suhteessa enemmän. Kuullottele niitä oliiviöljyssä hetken ja herätä ne isolla lorauksella valkoviiniä. Anna viinin haihtua kokoajan hellästi puulastalla sekoittaen. Pidä muuten lämpö korkeintaan mediumilla, risotto tehdään hiljakseen ja rakkaudella. Ja siksi sinulla onkin se valkoviinilasillinen vieressäsi, että oikein viihtyisit.

Lisää sitten kauhallinen kerrallaan kuumaa vihanneslientä riisin joukkoon koko ajan hellästi sekoittaen. Lisää seuraava kauhallinen vasta kun edellinen on melkein kokonaan haihtunut. Näin jatkat kunnes risotto on melkein valmista. Silloin puristat sekaan puolikkaan sitruunan ja raastat oikein hienosti vähän sitruunan kuorta mukaan. Ripottele timjamin lehtiä sekaan. Lisää yksi reilu ruokalusikallinen voita sekä kourallinen paremesan raastetta sekaan ja sekoita. Voit lisätä vielä vähän kuumaa vihanneslientä, jos ristotto sitä vaatii. Risoton tulee olla kosteaa.

Sitten vaan tarjolle. Parmesanilla maustetut paahdetu fenkolit ja timjamirisotto. Ja jos nälkä vaatii, voit tarjoilla näiden seurana myös uunissa paistetun tai grillatun lohenpalan.

Ihana illallinen on valmis!