Pastat

Pasta con la ricotta

Vedän huoneistomme oven kiinni perässäni ja juoksen leveät marmoriportaat alas Palazzo Biancon aulaan. Tartun raskaan, puisen ulko-oven kahvaan ja vedän sen auki astuakseni vehreälle pihalle. Aina lomani ensimmäisinä päivinä työnnän ja vedän ovia miten sattuu, kunnes minusta muutamassa päivässä katoaa kotoisat tavat ja jo tottuneesti kuljen ovissa kolhimatta itseäni. Pihan portista astun suoraan Santa Margheritan keskustan halki kulkevalle kävelytielle.

Tätä Via Palestroa ja sen rannan päädyssä olevaa aukiota Piazza Capreraa reunustavat kerrostalot ovat neljä tai viisikerroksisia. Niiden julkisivut on maalattu vaaleankeltaisella, -vihreällä tai -punaisella. Jokunen valkoinen talo on sijoitettu muutoin pastillisen kadun varrelle. Ikkunoissa auringon paahteelta suojaavat ikkunanluukut ovat kaikissa taloissa vihreät, kuin ne olisivat maalattu yhden ja ainoan, hieman mielikuvituksettoman maalarin toimesta. Talojen kivijaloissa sijaitsevat kaupungin ihanimmat ruokakaupat. Pikainen kierros näissä kaupoissa ja lounaani onkin miltein kattamista vaille valmis.

Santa Margheritan vihanneskaupassa

Ensiksi piipahdan juusto- ja lihapuoti Pestarinoon ja ostan koriini lasipurkillisen tuoretta ricotta-juustoa sekä kauniin pinon Mortadella makkaraa. Pestarinon Irma kyselee kuulumisiani ja tarjoaa pienen palan parmesania balsamicolla tikunnokassa. Maksan ostokseni ja kävelen vastapäiseen vihanneskauppaan Frutti Vendolo il Milaneseen. Kaupan ulkopuolella matalat, erittäin houkuttelevat puutiskit pursuvat tuoreita vihanneksia, marjoja ja yrttejä. Pyydän kauppiasta valitsemaan minulle kauneimman kipollisen marjoja jälkiruuaksi sekä muutaman tomaatin aamupalalle. Seuraavaksi kävelen sisään pikkuruiseen Pasta Fresca Casazzaan ja ostan ison keon tuoretta tagliatelleä sekä pienen purkin kauppiaan itse tekemää pestoa. Ja juuri ennenkuin olenkin jo takaisin kotiportilla nappaan vielä Panificiosta edelleen lämpimän foccacia leivän sekä muutaman pistaaseilla koristellun cannoli leivoksen.

Ja sitten kori keittiöön ja lounaan laittoon. Ensin iso kattila suolattua vettä tulille tagliatelleä varten. Tuorepasta valmistuu muutamassa minuutissa, joten aloitan heti kastikkeen teon.

Täydellinen sitruunanpuristin

Kaadan toiseen kasariin lorauksen oliiviöljyä ja yhden pienen valkosipulin kynnen oikein pieneksi rouhittuna sekä ripautan sekaan maltillisesti peperoncino chilirouhetta. Annan tämän ihan hetken pehmentyä ja pienennän liekkiä. Lisään kasariin purkillisen ricottajuustoa, kourallisen hienoa parmesanraastetta sekä lorauksen pastan keitinvettä. Maustan seoksen sitruunankuoriraasteella ja sitruunanmehulla, ripauksella suolaa ja muutamalla ripauksella mustapippuria.

Kun pasta on valmis nostan sen pitkillä pihdeillä kastikeen joukkoon, sekoittelen ja lisään vielä pastan keitinvettä niin, että saan oikein kermaisan kastikkeen aikaiseksi. Pinnalle ripottelen runsaasti basilikasilppua.

Iso kulho ja haarukka, ehkä hieman parmesan raastetta pinnalle ja ihana annos pastalempeä on valmis!

Kokeile sinäkin, nopeaa, helppoa ja todella maukasta. Tarvitset siis:

  • Purkillisen Ricottajuustoa
  • Kourallisen hienoa parmesan raastetta
  • yhden sitruunan raastetun kuoren ja mehun
  • Peperoncino maustetta tai vaikkapa Santa Marian Chiliflakes
  • mustapippuria ja suolaa
  • Taglilatellea tai kuten tässä, Bucatini pastaa
  • Basilikaa