Kakut, tortut ja jälkkärit

Pääsiäisen rapeapintainen juustokakku

Pääsiäisemme noudattaa aina selkeää kaavaa. Kamat kasseihin ja vuodesta riippuen junalla, autolla tai lentämällä kohti Äkäslompoloa ja Jäkkärän mökkiä. Viikko kaksi pitkin latuja, rinteitä, metsää ja tuntureita. Kotaillallisia, poronkäristystä ja Mignon munia. Petirivistöä parven täydeltä, saunavuoroja ja lumienkeleitä. Ja onnekkaimpana yönä taivaalla tanssivia revontulia.

Me teemme perheellemme pääsiäisruuat usein kotakeittiössä. Sinne mahtuu kerralla toistakymmentä ruokailijaa tulisijan ympärille. Siellä paahtuvat loimulohet, poronkäristykset ja lampaat taljoilla istuvien seurassa. Jälkiruuaksi tarjoilemme useimmiten suuressa valurautapannussa tulella valmistettua lapinjuustoa lakkakeolla. Se onkin suosikkini, mutta joskus mieli tekee kuitenkin jotain kakunpaa ja silloin tämä ihana pintarapea uunissa paahtunut juustokakku saa luvan syntyä.

Tähän kakkuun tarvitset seuraavat ainekset, kaikki huoneenlämpöisinä:

  • 600 gr philidelphia juustoa
  • 2 dl plus 2 rkl hienoa sokeria
  • sitruunankuorta noin 2 rkl
  • 3 isoa kananmunaa
  • 3.3 dl kuohukermaa
  • vanilijauutetta noin 1 rkl
  • vähän yli 0,5 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl suolaa

Lämmitä uuni 200 asteeseen ja tarkista että sinulla on ritilä uunin puolivälissä. Voitele pyöreän irtopohjavuoan pohja ja reunat. Vuoraa vuoka sen jälkeen leivinpaperilla pohjasta ja reunoilta.

Aloitetaan taikinan teko. Tässä kakussa huoneenlämpöisyys on valttia. Ainekset sekoittuvat pehmeämmin ja kuohkeammin sillä tavalla. Ensiksi sekoitetaan Philadelphia juusto, 2 dl hienosokeria ja 1 rkl sitruunankuorta vatkaimella kunnes seos on erittäin pehmeää ja kermaista. Vatkata ei tarvitse kauaa, korkeintaan minuutin kaksi.

Lisää kananmunat yksi kerrallaan ja vispaa kevyesti kunnes ovat sekoittuneet kunnolla. Lisää kerma ja vanilijauute, vispaa hetki. Siivilöi jauhot ja suola sekaan ja vispaa vielä hetki. Kaada taikina vuokaan. Sekoita toisessa kulhossa sitruunasokeri, eli 2 rkl hienoa sokeria ja 1 rkl sitruunankuorta . Ripottele tätä pinnalle. Sitruunasokeri tekee uunissa pinnasta ihanan rapean! Se ja kakun pehmeä sisus yhdessä ovat järisyttävän hyvää…

Laita vuoka uuniin ja paista noin 50-55 minuuttia kunnes kakun pinta on kauniin ruskea ja keskus vähän hytkyy. Anna jäähtyä noin 5 minuuttia ja sitten irroita vuoasta. Anna jäähtyä kokonaan ja tarjoile huoneenlämpöisenä jos mahdollista ihanien lakkojen seurassa. Toki muutkin marjat käy, esimerkiksi hieman sitruunasokerilla marinoidut mansikat.