Kasvikset

Lehtikaalia ja Nam Dok Mai mango

Mieheni on innokas keittiöfilosofi. Häneltä pääsee ismi jos toinenkin tarjoiltavaksi. Ja kevyesti, sen kummemmin pohtimatta. Yksi tällainen suusta päästetty, joka saa hänet nykyään yllättävän notkeasti kiemurtelemaan, on hänen vuosia sitten lausuma ajatus, että Ihminen katuu eniten niitä ostoksia, jotka on jättänyt tekemättä. Olen ehkä ollut, anteeksi vain, kovin valikoiva hänen runsaslukuisille filosofisille ajatuksilleen, mutta tämän kyseisen ajatuksen olen pyrkinyt aina muistuttamaan mieleeni kun arvon ostamisen ja ostamatta jättämisen välillä. Ja onhan se totta. Usein sitä pohtii, että miksi ihmeessä en ostanut sitä ihanaa mekkoa silloin kun näin sen enkä tarvinnut, kun nyt se olisi niin sopiva illan tilaisuuteen eikä kaapista näytä löytyvän mitään päälle pantavaa.

Tätä pohdin myös eilen Food Market Herkun hedelmätiskillä. Siellä appelsiinien, ananasten ja täydellisten italialaisten sitruunoiden väliin oli kauniisti sijoitettu hyllyllinen kultaisia kaunokaisia, Thaimaan Nam Dok Mai mangoja runsas keko. En voinut vastustaa itseäni ja vielä keskusteltuani kannustavan kanssashoppaajan ja valistuneen hedelmätiskin hoitajan kanssa, marssin mango molemmissa käsissä kohti puntaria. Painoin etusormella puntarista oikean numeron ja hinnaksi muodostui 19,80! Siis kaksi suurikivistä hedelmää. Muistin ismin ja laskin hedelmät suoraselkäisesti hintalappuineen ostoskoriin.

Ja kyllä, mieheni on vaan niin oikeassa. Tämän ostamatta jättäminen olisi kyllä kaduttanut! Eilen nautimme toisen lohi Poke bowlissa ja toisen tänään tässä ihanan keväisessä salaatissa. Myönnän, että tästä hedelmästä nuoltiin leikkuualustasta mehutkin.

Tähän grillatun kanan seuraksi valmistettavaan salaattiin tarvitset:

 • iso kasa lehtikaalia
 • 1 avokado
 • puolikas tai isompikin pala fetaa murustettuna
 • pieni kourallinen pinjansiemeniä
 • ja sitä ihanaa mangoa!

Kastikkeeseen laitoin:

 • n. puoli desiä oliiviöljyä
 • puolikkaan sitruunan mehu ja kuori
 • puolikas valkosipulinkynsi raastettuna hienoksi
 • reilu teelusikallinen Dijon-sinappia
 • suolaa ja mustapippuria
 • pienesti hunajaa

Valmista kastike laittamalla kaikki ainekset pieneen kannelliseen purkkiin ja ravistele ne raivokkaasti sekaisin. Anna levätä purkissa.

Ota sitten lehtikaali käsittelyyn. Poista lehdet ruodoistaan ja laita ne palasina salaattikulhoon. Kaada päälle ruokalusikallinen oliiviöljyä, ripaus suolaa ja mustapippuria ja hiero salaattia käsissäsi niin, että lehtikaali pehmentyy. Minulla oli tänään käytössäni ilman torjunta-aineita Helsingissä viljeltyä Salladsfabrikenin lehtikaalia ja se oli niin pehmeää ja herkullista, ettei tuota hierontahetkeä tarvinnut lainkaan toimittaa.

Lisää kulhoon kuutioitu mango ja murustettu feta sekä pieni kourallinen pinjansiemeniä.

Kaada sitten kastike salaatin päälle ja sekoita. Lisää lopuksi ihanat avokado palat pinnalle.

Kevään uusi hittisalaatti, kenties?

Uuniin laitoin öljyllä ja mausteilla siveltyjä ranskalaisia kananpojan rintaleikkeitä. Ne oli just eikä melkein tämän salaatin kaverit.