Kakut, tortut ja jälkkärit

Päärynätorttu

Meistä on tullut mökki-ihmisiä. Todella yllättävää näinkin urbaanilta ja kaupunkia rakastavalta kaksikolta. Minä en ole juurikaan mökeillä aikaani viettänyt ja mieheni mielestä mökki on taas aina tarkoittanut työleiriä, jolla hän vietti lapsuutensa ja vannoi ettei ryhdy siihen ikinä. Mökkimme on mieheni perheen vanha metsämökki, jossa kaikki on aina ollut niin uskomattoman täydellisesti tehty ja suunniteltu, ettei juuri mitään ole tarvinnut remontoida eikä uudistaa 60 vuoteen. No jotain pientä uudistamista olemme nyt kuitenkin löytäneet ja niiden parissa onkin vietetty iso tovi viime kesästä, tästä keväästä ja varmaankin tullaan viettämään seuraavat kymmenet kesät. Jotain varmaan kertoo myös se, että läheisen Karkkilan K-raudan omistaja on nykyään avaamassa miehelleni ovea, heti kun auto kaartaa jälleen parkkipaikalle.

Joskun täällä työnlomassa on pikainen tarve iltapäiväpiiraalle, varsinkin jos olemme saaneet houkuteltua leirille vahvaa nuorisoa. Silloin valmiille pakasteesta löytyvälle taikinalle on käyttöä. Pidän pakkasessa pikatarpeisiin yleensä ainakin perinteistä joulutorttutaikinaa. Siitä on helppo ja nopea tehdä niin makeita kuin suolaisiakin piirakoita vaivatta ja nopeasti.

Päärynöitä ja inkivääriä

Todella ihana päärytorttu valmistuu kunhan muistat ostaa kaupasta nättejä, napakoita ja makeaita päärynöitä. Minä löysin luomuosastolta juuri oikeanlaisia.

Sulata ensin taikina. Muotoile siitä suorakaiteen muotoinen levy. Jos käytössäsi on iso taikina (muistaakseni jotain 600 gr) niin siitä tulee helposti kaksi piirakkaa. Tämän piirakan minä tein kaulimalla yhteen kolme sellaista kahden joulutortun taikinalevyä. Piirrä veitsellä taikinan reunaan, joka puolelle, noin puolentoista sentin levyinen kaistale. Varo ettet kuitenkaan vedä veitsellä taikinaa rikki. Näin taikinan keskelle muodostuu suorakaiteen mallinen paikka täytteelle ja reunoille jää oma tila.

Pese päärynöitä vähän, mutta älä kuori. Leikkaa päärynät sivusuuntaisesti niin ohuiksi siivuiksi kun veitsellä saat.

Sulata noin 25 gr voita kattilassa, laita siihen 2 ruokalusikallista ruokosokeria, teelusikallinen kanelia, vanilijaa tai vanilijasokeria sekä noin teelusikallinen raastettua inkivääriä ( voit käyttää myös inkiväärijauhetta) ja sekoita se tasaiseksi.

Levitä voitelusudilla tätä voitahnaa taikinan päälle, joka puolelle. Lado päärynän siivut aina vastakkain aseteltuna taikinalevyn päälle, siihen taikinan keskikohtaan, päärynän ”paksumpi” puoli reunaan päin ja ”pienempi” puoli keskelle päällekäin. Lopputulos näyttää näin minusta nätiltä. Sudi kattilan pohjalta vielä loppu voitahna päärynöiden päälle.

Laita uuniin 200 astetta noin 15 minuuttia, kunnes reunat ovat saaneet kaunista väriä. Nosta jäähtymään hetkeksi ja tomuttele tomusokeria päälle.

Tämä on herkullista juuri tällaisena, mutta toimii upeasti vanilijajäätelön kanssa.