Kanaa, nautaa, lammasta ja possuakin, Salaatit

Miltä maistuisi Chicken Satay?

Ihanalle ! Tällä lempeän mausteisella ruualla pääset kuumiin aurinkoisiin tunnelmiin hetkessä! Valmistuu uunissa tai pihalla grillissä, kuinka vain haluatte.

Chili, valkosipuli ja sipuli

Ensin kannattaa valmistaa kanat marinadiin, vaikka jo tunteja ennen. Siihen tarvitset:

  • Kanan rintafileitä / sisäfileitä
  • Ketjap manis, makea soijakastiketta
  • Seesamiöljyä
  • Valkosipulia

Paloittele kananrintafileeet tai kanan sisäfileet hieman pienemmiksi paloiksi. Laita ne astiaan, johon olet sekoittanut 4 rkl Ketjap Manista, 2 rkl seesamiöljyä ja 3-4 valkosipulinkynttä murskattuna. Peitä astia kelmulla ja laita jääkaappiin marinoitumaan, mitä kauemmaksi aikaa sen parempi.

Kun ryhdyt valmistamaan illallista, pujota kananpalat varrastikkuihin. Jos käytät puisia, on hyvä jos niitä on liottanut vedessä jonkin aikaa, jotta eivät heti syttyisi grillissä. Laita vartaat uuniin 250 astetta ja kääntele puolivälissä, jotta saat kummankin puolen kypsymään kauniin ruskeaksi. Grillissä tämä valmistuu hetkessä, muutamissa minuuteissa riippuen kananpalojen paksuudesta.

Inkivääriä, korianteria, kookosöljyä, kookosmaitoa ja maapahkinätahnaa

Valmista Satay kastike. Siihen tarvitset:

  • Pieni sipuli tai puolikas isosta sipulista
  • Punainen chili makusi mukaisella voimakkuudessa – ehkä medium?
  • Valkosipulin kynsi
  • Kookosöljyä tai muuta ruokaöljyä
  • 150 gr rouheista pähkinävoita ( sokeriton)
  • 1 rkl hunajaa
  • 200 ml kookosmaitoa
  • loraus kalakastiketta
  • loraus soijakastiketta
  • limen mehua
Sipulit, chili ja valkosipulit pieneksi

Laita sipuli, valkosipulit ja siemenistä puhdistettu chilipalko monitoimikoneeseen ja hienonna ne sekaisin. Voit toki myös pilkkoa ne pieneksi hyvällä veitsellä. Laita pannuun 1-2 rkl kookosöljyä ja kuullota hakkelus pehmeämmäksi. Lisää pannuun pähkinävoi sekä hunaja. Sekoittele hetki, mutta älä anna palaa. Lisää pannuun kookosmaito ja keittele seosta paksummaksi. Maistele ja lisää kalaliemi ja soijakastike loraukset. Voit lisätä hunajaakin jos kastike sitä kaipaa.

Tein marinoinnin aikana tähän lisukkeeksi myös kurkkusalaatin. Sen kastikkeeseen tarvitset:

Kurkkusalaatti
  • Pienen palan tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 1 limen mehun ja raastetun kuoren
  • 1 tl seesamiöljyä
  • 2 tl oliiviöljyä
  • 1 tl soijakastiketta

Sekoita kaikki ainekset pienessä kulhossa ja vispaa kunnes ne emulgoituvat eli sekoittuvat kauniisti yhteen.

Siivuta rapsakka kurkku pituussuunnassa mandoliinilla ohuiksi siivuiksi. Laita kurkkusiivut salaattikulhoon, lisää noin 2 rkl pannulla paahdettuja seesaminsiemeniä sekä runsas rouhaus chiliflakes maustetta.

Sekoita salaatinkastike kurkkuihin tasaisesti ja laita hetkeksi jääkaapiin maustumaan ja viilenemään.

Voit tarjoilla kanavartaat, satay kastikkeen ja kurkkusalaatin sellaisenaan, mutta jos kaipaat täyttävämpää, voit toki keittää ihanan kulhon riisiä kylkeen. Koristele kuitenkin korianterisilpulla.