Kanaa, nautaa, lammasta ja possuakin

Kuuman elokuun Ferragosto

Kello on 11 aamupäivällä ja juna Pariisista on saapunut raiteille 2 Milanon Centrale rautatieasemalla. Nappaan vähäiset matkatavarani ja astun junasta miltein tyhjälle asemalaiturille. Yli 35 asteen kuumuus väreilee ilmassa ja tuntuu iholla kuivalta ja polttavalta. Jo pitkään jatkunut elokuinen helle on tyhjentänyt niin rautatieaseman kuin koko Milanon. Ihmiset ovat paenneet kuumuutta pohjoisen viileille vuorille tai rannikolle kesäkaupungeihin. Useat kaupat ovat sulkeneet ovensa vähintään viikonlopuksi ja monet koko elokuuksi. Chiuso per ferie -lappu kiinnitetään ulko-oveen ja mennään lomalle, onhan nyt Ferragosto, Italialaisten ”juhannus”, keskikesän juhla.

Ferragostoa juhlitaan Italiassa 15 elokuuta. Se on alunperin roomalainen, keisari Augustuksen määrämä sadonkorjuujuhla, jotka järjestettiin raskaan työkauden jälkeen. Fasismin aikaan yleistyivät ferragostomatkat. Valtaa pitävät järjestivät kansalle halpoja 1-3 päivän mittaisia lomamatkoja junalla lähikaupunkeihin, merenrannalle tai vuoristoon. Näin varattomatkin pääsivät näkemään omaa maataan ja juhlimaan alkanutta lomakautta. Ja näin syntyi myös traditio ottaa mukaan retkievästä.

luomutomaatteja

Pranzo al sacco, retkieväs otetaan usein mukaan kun lähdetään juhlimaan Ferragostoa rannalle tai puistoihin. Se sisältää erilaisia antipastoja – leikkeleitä, aurinkokuivattuja tomaatteja, paahdettuja vihanneksia ja juustoja sekä tietenkin leipää ja viiniä. Yksi Ferragoston tunnetuimpia ruokia on myös Piccione Arrostito – paahdetty kyyhkynen, jota nautitaan paahdettujen vihannesten ja yrttien kanssa.

makea paprika

Eilisen Ferragoston kunniaksi ja helteisen illan illalliseksi tein jotain sinnepäin, nimittäin grillattuja kananpojan rintaleikkeitä salvialla ja parmankinkulla sekä paahdettuja paprikoita ja tomaatteja. Kevyt ja herkullinen grilliruoka näin ihanassa elokuisessa illassa.

luomu kananpojan rintaleikkeitä

Tee näin. Leikkaa paprikat pitkittäin puoliksi ja siisti ne siemenistä. Leikkaa myös tomaatit puoliksi. Valuta niiden päälle hyvää oliiviöljyä ja rouhaus mustapippuria. Ota kananpojan rintaleikkeet vadille ja irroita nahkaa lihasta sen verran, että saat sujautettua nahan alle muutamia salvian lehtiä. Valuta kananpojille hieman oliiviöljyä, chilirouhetta, mustapippuria ja suolaa. Paahda tomaatit ja paprika grillissä kypsiksi. Paista kananpojat ensin nahkapuolelta ruskeiksi ja käännä sitten kypsymään toisinpäin. Kun kananpoika on melkein valmis asettele sen pinnalle yksi parmankinkun viipale ja anna sen vielä rapeutua grillissä.

paistettuja salvianlehtiä

Tarjoile valmiit vihannekset ja kana vihreän salaatin ja etukäteen oliiviöljyssä paistettujen salvialehtien kanssa. Ihan valtavan hyvin tämän kanssa maistuu muuten vaalea rosé.

Ihanaa helteistä illallista!