Kakut, tortut ja jälkkärit

Ligurian sitruunainen Ricottatorttu

Seison mökin laiturilla, päällä toppatakki ja kädessä aamukahvi. Mökin ulkomittari näyttää kahta astetta ja järven mittari yhdeksää. Vaikka maisema on täällä kovin kaunis, on mielen silti helppo kääntyä lämpimimmille rannoille.

Kun pojat olivat pieniä apellani oli tapana vuokrata asunto Italian Rivieralta kesäksi. Santa Margherita, jossa asunto, Palazzo Biancho rakennuksessa sijaitsi, on yksi Italian Rivieran kuvauksellisimmista rantakaupungeista ja se asettuu Portofinon ja Rapallon väliin. Niinkuin jokainen kaupunki tällä rannikolla, myös Santa Margherita alkaa vuoren rinteeltä ja kaupunki laskeutuu alas merelle. Rannassa kulkeva bulevardi on täynnä ihastuttavia trattorioita ja ristorantteja, pieniä kahviloita, terasseja ja kauppoja sekä pikku piazzoja, aukioita. Rantabulevardin läntisessä päässä kalastajat tarjoavat kaupaksi aamun saalistaan, kaikkea sitä mitä meri Italiassa tarjoaa. Aamukävelyn lomassa voit pysähtyä aamukahville caffetteriaan, ostaa kotiin päivällisainekset suoraan kalastajilta ja samalla ihailla venesataman heräämistä uuteen päivään. Venesatama on kaunis ja yllättävän vilkas. Purjelaivoja ja jahteja saapuu ja lähtee päivittäin. Miehistöt kuuraavat veneitään, ihmisiä jalkautuu sataman kauppoihin ja aamiaisille kahviloihin.

Ricotta ja sitruuna

Yksi kahviloiden herkuista on Ricottatorttu. Pehmeä, sopivan kostea, hieman hapan ja sitruksinen ihanuus. Tein siitä viikonloppuna helpon yhden kulhon version. Tein sen kuten italialaiset nonnat, ilman sähköisiä kodinkoneita, vain pehmeäpäistä lastaa käyttäen ja ohjeella, jossa määrät annetaan ruokalusikallisina.

Kokeile sinäkin, vaikka sähköisillä vempaimilla. On ihanaa ihan sellaisenaan, mutta myös mansikoiden kanssa tarjoiltuna.

Sekoita kaikki ainekset tasaisesti
  • 6 rkl huoneenlämpöistä voita, noin 80 gr
  • 11 rkl sokeria, noin 150 gr
  • 2 kananmunaa
  • 200 gr ricottajuustoa
  • 9 tasaista ruokalusikallista jauhoja, noin 100 gr.
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 ison sitruunan raastettu kuori
  • 1 pieni omena kuorittuna ja raastettuna

Laita kulhoon voi ( raastoin, jotta sain huoneenlämpöiseksi) ja sokeri, levittele ne lastalla sekaisin, niin että muodostavat yhtenäisen tahnan. Lisää kananmunat ja sekoita ne huolellisesti keskenään. Seuraavaksi lisää ricottajuusto ja sekoita jälleen. Lopuksi vehnäjauhot, joihin olet sekoittanut leivinjauhoja. Sekoita ja raasta sitruunankuori sekä kuorittu omena joukkoon.

Voitele irtopohjavuoka laidoiltaan voilla. Laita leivinpaperi pohjan suojaksi. Kaada taikina tasaiseksi pohjan päälle ja laita kakku uuniin 200 astetta noin 25 minuuttia kunnes kakku on pinnaltaan kauniin värinen. Älä ylipaista, kakku on ihanaa kun se on pehmeää.

Anna kakun jäähtyä 10 minuuttia ja ota se sitten pois kakkuvuo’asta ja laita tarjolle. Siivilöi pinnalle tomusokeria.

Sitruunainen Ricottatorttu ja tomusokeria

Kakku säilyy, jos et sitä heti syö, huoneenlämmössä parikin päivää herkullisen ihanana.