Kasvikset, Salaatit

Lämmin Caprese

Tomaatteja, tomaatteja, tomaatteja. Niitä minä rakastan. Jos sitruunan ja yrttien lisäksi tulisi mainita yksi suosikkiaines lisää ruuanlaittoon, olisi se ehdottomasti tomaatti. Pieni, suuri, keltainen, vihreä tai punainen. Kaikki kelpaa. Tai oikeastaan ei. Minulle kelpaa vain se tuoksuva, kaunis (vaikka rujolla tavalla) ja napakka tomaatti . Joskus sellaisen löytäminen kaupanhyllyiltä voi tuntua haasteelliselta, varsinkin talvisin. Usein tomaatit, joita löydät ovat mauttomia, värittömiä ja kovia. Ja miten on edes mahdollista, että joskus ne eivät edes tuoksu? Yhtään miltään?

Tomaatteja

Teen tomaateista ruokaa usein, viikottain jos ei ihan päivittäin. Meillä on tomaatteja aina kulhossa pöydällä, useaa lajiketta. Muuten, ethän koskaan milloinkaan säilytä tomaatteja jääkaapissa? Siellä niistä lähtee viimeistään se viimeinenkin herkullisuus ja ne muuttuvat pahoiksi, tosi pahoiksi tomaateiksi. Iso kulho vaan pöydälle ja tomaatit siihen odottamaan vuoroaan. Aika dekoratiivisiakin, vai mitä?

Teen usein uunissa paahdettuja tomaatteja erilaisiin salaatteihin tai öljyyn säilöttäväksi. Niistä valmistuu erityisen herkullinen Caprese-salaatti lämpimämpänä versiona. Ja ihan erityisen herkullista siitä tulee kun käytät juustona Burrataa. Tässä kaksi eri vaihtoehtoa lämpimään Caprese salaattiin.

Tarvitset molempiin Caprese salaatteihin oikeastaan samat ainesosat:

  • lajitelman herkullisia pieniä tomaatteja
  • oliiviöljyä
  • mustapippuria, suolaa ja hienoa sokeria
  • Burrata juustoa tai Mozzarella juustoa
  • basilikasilppua
  • rucolaa
  • sitruunankuorta

Leikkaa pienet tomaatit puoliksi. Jos haluat vähän kuivempia tomaatteja, voit painaa peukalolla siemeniä ja tomaattilientä pois tomaatin kestkeltä, mutta se ei ole välttämätöntä tässä annoksessa. Asettele tomaatit leivinpaperilla päällystetylle uunipellille leikkauspinta ylöspäin. Pirskottele päälle hyvää oliiviöljyä, mustapippuria, suolaa ja hippaisen hienoa sokeria. Voit myös maustaa tomaatteja esimerkiksi tuoreella timjamilla. Laita uuniin 120 astetta noin 1.5 h tai kunnes tomaatit ovat paahtuneet mieleisiksi.

Versione uno, Burrata juusto.

Asettele annoskulhoon pohjalle rucolalehtiä. Nosta päälle Burrata juusto. Asettele lämpimiä tomaatteja juuston ympärille. Lorauta kaiken päälle oikein hyvää oliiviöljyä ja vähän mustapippuria. Lopuksi raasta juuston pinnalle pieni raapaisu sitruunankuorta. Maalaisleipää ja tarjolle.

Versione due, Mozzarella juusto.

Mikäli haluaisit nauttia salaatin vieläkin lämpimänä, ota käyttöön burratan sijaan mozzarella juustopallo. Kun tomaatit uunissa ovat melkein valmiita, nosta lämpö 225 asteeseen ja laita pellille tomaattien viereen mozzarella pallot. Anna lämmetä noin 5 minuuttia ja nosta sitten koko lämmin ihanuus tarjolle annoskulhoihin. Pinnalle oliiviöljy, mustapippuri ja basilikasilppu, sekä pieni raapaisu sitruunankuorta. Järjettömän herkullista ja sielua hellivää tämäkin.