Kalat ja äyriäiset

Kampasimpukoita yrttisellä sitruuna-feta kastikkeella

Santa Margheritalla, kyllä siellä Italian ihanalla Rivieralla, on muutama ihastuttava kylä naapurinaan. Niistä yksi, ainainen suosikkini on Portofino. Sinne löydät kun lähdet kävelemään rannassa kulkevaa tietä, Strada Provencialea alas etelään päin, noin viisi kilometriä. Tie on kiemurainen ja kulkee rantaviivan ja kallioiden välissä. Sen reunassa kulkeva kävelytie ei ole pohjoismaalaisittain täydellinen, vaan joudut välillä väistelemään autojen ja bussien tieltä. Mutta maisevat sen sijaan ovat huikeita. Meri avautuu katseellesi lähestulkoon koko matkan ajan ja tien reunustalla on toinen toistaan upeampia huviloita kauniine puutarhoineen ja jyrkkine mereen johdattavine portaineen. Kävele maltilla ja nauti maisemista.

Kun olet noin puolivälissä kohteesta olet Paraggissa, pikkuruisessa kylässä, jossa on oikeastaan vain muutama hotelli ja pieni ranta ravintoloineen. Kesän kuumimpina päivinä täällä voit uida hetken ja sitten lähteä kipumaan metsäpolkua pitkin ylemmäksi vuorenreunaa. Kun sieltä polku laskeutuu alas, niin se aikalailla suoraan johdattaa sinut kahden talon väliseen portaikkoon, joka vie sinut yhteen maailman kuvatuimmista pienvenesatamista.

Portofino pienvenesatama

Portofino on minusta aina tuntunut pieneltä salaisuudelta. Vaikka se on kuuluisa ja monien kokema, sen kuitenkin aina löytää jotenkin yllätyksenä. Siitä ei näy piiruakaan, ennenkuin olet juuri sen päällä tai perillä satamassa, jos saavut mereltä. Portofino on tiukasti vuorenrinteen syleilyssä ja todellakin pienessä poukamassa. Sen satamassa on pieniä kalastajaveneitä ja purjeveneitä sekä suuria, valkoisia jahteja milteinpä kiinni toisissaan. Satama-aukion ravintolat aurinkoisine terasseineen kutsuvat nauttimaan aperitivoja jo aikaisesta iltapäivästä lähtien. Kaupat ovat sieviä ja talot satamaa reunustamassa kauniita ja värikkäitä. Täällä terassilla istuessaan on helppo unelmoida pienestä parvekkeellisesta asunnosta sataman yllä, vaikkakin vain yhdeksi yöksi.

Minulle Portofino ja kampasimpukat kuuluvat yhteen. Kun vierailin Portofinossa ensimmäisen kerran vuosia vuosia sitten, nautin siellä yhdet täydellisimmät kampasimpukat sataman pienellä terassilla. Ne olivat valmistettu yksinkertaisesti ja ne olivat täynnä herkullisia makuja, juuri niinkuin kuuluukin. Niihin tunnelmiin pääsee tällä ihanalla kampasimpukka reseptillä. Nämä kampasimpukat ovat muuten mitä parhainta parisuhderuokaa haluat sitten ylläpitää tai hankkia sellaisen. Ja ihanaa, jos pääsette nauttimaan ne auringon lämmittämällä terassilla tai parvekkeella.

Kampasimpukoita yrttisellä sitruuna-feta kastikkeella.

Sitruunainen feta kastike

Tee ensin sitruunainen feta kastike. Laita kulhoon pari ruokalusikallista oliiviöljyä, puolikkaan sitruunanmehu, basilika- ja persilijasilppua ja sekoita. Lisää kulhoon fetamuruja, noin puolikas fetapalaa. Ripaus mustapippuria ja suolaa. Jätä kulhoon odottamaan.

Paista sitten simpukat.

Kampasimpukat

Olenaista kampasimpukoiden paistamisessa on, että kampasimpukat ovat kuivia. Kuivaa ne siis ensin huolellisesti talouspaperilla. Jotkut laittavat simpukoihin vähän jauhoja pinnalle varmistaakseen täydellisen lopputuloksen, mutta se ei ole tarpeellista. Mausta kampasimpukat suolalla ja mustapippurilla. Anna paistinpannun lämmetä kuumaksi, valuta sinne oliiviöljyä ja paista kampasimpukat. Anna kampasimpukan paistua rauhassa, simpukat ei oikein tykkää kovasta käsittelystä. Jos tuntuu, että kampasimpukka ei kevyesti nostamalla irtoa pannusta, anna sen olla vielä hetki rauhassa ja käännä vasta kun se on siihen valmis. Pannua ei missään tapauksessa saa myöskään täyttää täyteen simpukoista, sillä silloin ne keittyy kypsiksi ja sitä et suinkaan halua. Anna niille siis tilaa ja rauhaa pannulla. Voit paistaa suuremman määrän mielummin siis erissä.

Kun kampasimpukat ovat miltein valmiita ja kauniin ruskeita, lisää pannulle 2 ruokalusikallista voita, noin puolikkaan sitruunankuori raastettuna ja pieni valkosipulinkynsi murskattuna ihan pieneksi silpuksi. Anna olla hetki, jotta sitruuna paahtuu ja valkosipuli pehmenee mutta ei paistu liikaa. Nosta kampasimpukat tarjolle laakealle vadille, jotta voitte syödä ne siitä yhdessä. Kaada vielä kaikki voi pannulta kampasimpukoille ja lisää sitten tekemäsi sitruunainen feta kastike tasaisesti kampasimpukoiden päälle. Muutama siivu rapeakuorista maalaisleipää ja lasiin sitä viileää pinot grigiota.

Cin cin

Cin cin teille ja ihanaa iltaa.