Pastat

Hummeripasta

Kerran keskellä viikkoa rapumiehistä jaloin ja osaavin tarjosi meille kaksi punaista ja kaunista hummeria iltapalaksi. Ne olisivat olleet täydellisiä juuri sellaisenaan, mutta päädyin kuitenkin taikomaan ihka tavallisen arki-illan juhlapäiväksi, ylelliseksi ja vähän hienostelevaksi, yhdistämällä saksiniekat melkein metrin mittaiseen Setaron Manfredi pastaan, joka oli oikein odottanut tätä hetkeä pastahyllyssäni.

Tällä pitkääkin pitemmällä pastalla on ihanat aallonmuotoiset reunat ja sen valmistaa Torre Annunziatassa Napolin rannikolla Setaron perhe edelleen käsintehdyin menetelmin luontoa ja perinteitä kunnioittaen. Setaron pastan mausta ja laadusta tekee ainutlaatuisen huolella valitut durunvehnä suurimot, puhdas vesi, perinteikkäät pronssimuotit ja – leikkurit, erittäin hidas pastan kuivausprosessi sekä alueen erityinen ilmasto ja tärkein: kolmen sukupolven ajan siirretty tieto ”L’Arte Bianca”, valkoisesta taiteesta. Helsingistä nämä täydellisyydet löydät Korkeavuorenkadulta Eiring myymälästä.

Tähän todella herkulliseen ja hienosteluun taipuvaiseen pastaan tarvitset:

  • Pastaa – minulla on tässä superpitkää ja leveää pastaa, mutta mikä vain pinnaltaan karhea pasta käy
  • hummerin tai kaksi, mitä käsiisi saat
  • 1.5 – 2 dl kuohukermaa
  • 2 ohutta varsisellerin vartta tai yksi paksumpi
  • 4 basilikan lehteä
  • suolaa ja mustapippuria
  • kunnon rouhaisu chiliflakes maustetta, tietysti Santa Maria
  • valkosipulinkynsi tai pari
  • pienen salottisipulin
  • parmesania
  • noin ruokalusikallinen sitruunankuorta
  • 2 ruokalusikallista sitruunanmehua
  • nokare voita
  • ruohosipulia

Laita heti ensiksi pastavesi kiehumaan. Muista suolata vesi Välimeren makuiseksi. Kun vesi kiehuu laita pasta kattilaan ja keitä hampaisiin sopivaksi, al dente. Käsintehdyn pastan keittoaika vaihtelee aina pastan muodosta ja jopa säästä (!) riippuen, joten tarkkaa keittoaikaa ei voi antaa, vaan se selviää parhaiten kokeilemalla. Ja nyt en tarkoita sitä ”heitä pasta seinälle , jos tarttuu seinään on valmista” – tekniikkaa (siis apua!) vaan ihan maistamalla matkanvarrella.

Minun hummerini olivat valmiiksi keitetyt, joten irroitin lihat kuorestaan. Laitoin pikkaseen pannuun vähän voita ja puolikkaan valkosipulin kynnen raastettuna, sulatin siitä matalan kylvyn, jossa miedolla lämmöllä annoin pyrstö- ja saksilihojen pienen hetken uiskennella. Nostin ne sitten leikkuulaudalla ja leikkasin sopiviksi paloiksi. Pyrstöt jätin melko kokonaisiksi, ovat niin kauniita! Helsingistä löydät muuten herkullisimmat hummerit Bulevardi 22, Rapu-Kari.

Sitten itse kastikkeen tekoon. Ota pastakasari, laita voita pannuun miedolle lämmölle. Lisää pannulle ihan pieneksi silputtu shalottisipuli, valkosipulinkynnen raaste, pieneksi kuutioitua varsiselleria ja keittele noin minuutin kaksi keskilämmöllä sekoittaen.

Lisää chiliflakes rouhetta, vähän suolaa ja mustapippuria ja sekoita joukkoon basilikan silppua. Lisää kerma ja anna kiehahtaa. Jätä miedolle lämmölle hellästi kuplimaan.

Kun varsiselleri ja sipuli näyttää pehmenneen voit sauvasekoittimella sekoittaa kaiken sekaisin tai jättää kastikkeen juuri tuollaiseksi. Makuasia. Minä vähän survaisin sekoittimella, mutta en kokonaan kaikkea, tykkään pienistä varsisellerin paloista.

Lisää kastikkeeseen vähän hummerin lihaa , esimerkiksi ne saksilihat ja anna maustua hetki hyvin miedolla lämmöllä. Sammuta liesi, lisää nokare voita, hummerinpyrstöt, kourallinen parmesanraastetta, sitruunankuoren raaste sekä sitruunanmehu. Lisää suolaa, jos mielesi tekee.

Sitten vaan tarkistat, että pastasi on al dente ja nostelet sen atuloilla suoraan kattilasta kastikkeeseen. Sekoita rivakasti kermainen kastike. Voit lisätä vähän keitinvettä sekaan, jotta saat oikein kermaisen kastikkeen, mutta vain vähän kerrallaan, ettei muutu vetiseksi.

Asettele pasta-annokset lautasille. Nosta pastaa pohjalle ja asettele kauniit pyrstöt pinnalle. Koristele ruohosipuli silpulla, pienellä rouhaisulla mustapippuria ja tarjoile.

Lupaan, että on rakkautta ilmassa. ❤