Kakut, tortut ja jälkkärit

Teetä ja sitruunakakkua

Laitan vedenkeittimen päälle ja onnittelen itseäni, että päätin eilen illalla leipoa tämän keittiöni pöydällä lepäävän kakun. Tämä sitruunaisen kirpeä, juustoisen hapan ja just sopivan makea kakku sopii tähän loskaiseen, sateen pieksämään päivään niin täydellisesti, eikä kakun keittiönpöydällä viettämä yö ole muuttanut sen koostumusta tai herkullista makua millään tavalla. Nyt vähän Rooibosta kuppiin ja aamupäivän teehetki työpisteellä on valmis. Tässä kakussa on kyllä kaikki kohdallaan, joten jos vaan raaskit lähteä tuonne ulos ja kauppaan hakemaan tarvittavia aineita, niin ne olisi seuraavat:

  • 200 gr Philadelphia juustoa
  • hienoa sokeria 0.5 dl + 1.5dl + 0.5 dl
  • kananmunia
  • sitruunankuori hienoksi raastettuna ja sitruunanmehua
  • vehnäjauhoja 3.5 dl +1 dl
  • puolikas teelusikallinen leivinjauhoja
  • puolikas teelusikallinen ruokasoodaa
  • ripaus suolaa
  • 1 dl rypsiöljyä
  • 1.5 dl kreikkalaista jogurttia
  • 3 rkl pieneksi paloiteltua kylmää voita
  • tomusokeria koristeluun

Aseta uunin lämpötila 180 asteeseen.

Tämä kakku tehdään kolmessa kulhossa ja yhdessä vuoassa, mutta on kovin helppo ja nopea. Jos sinulla on irtopohja vuoka niin se on hyvä, mutta missä vaan kakkuvuoassa tämä onnistuu. Päällystä vuoan reunat ja pohja leivinpaperilla. Leivinpaperi pysyy paikoillaan parhaiten jos vähän voitelet voilla tai öljyllä vuoan reunoja ensin. Jos käytät vuokaa, joka ei ole irtopohjavuoka niin jätä kahdelta reunalta leivinpaperi jonkin verran vuoan reunojen yli, niin saat kakun nostettua vuoasta helpommin paperin avulla.

Tehdään ensin kakun välikerros. Sekoita huoneenlämpöinen Philadephia juusto, 0.5 dl hienoa sokeria, 1 kananmuna ja ruokalusikallinen sitruunanmehua kulhossa vispilällä tasaiseksi ”kastikkeeksi” ja laita sivuun odottamaan.

Tee sitten kakunpohja

. Sekoita 3.5 dl jauhoja, puolikas teelusikallinen leivinjauhoa, puolikas teelusikallinen ruokasoodaa ja ripaus suolaa keskenään. Siirrä sivuun odottamaan. Laita isompaan kulhoon 1.5 dl sokeria ja 1 dl rypsiöljyä ( minulla aina Keiju) ja vatkaa ne sähkövatkaimella kunnolla sekaisin. Lisää yksi kananmuna ja sekoita hyvin. Lisää sitten tähän seokseen kreikkalainen jogurtti, yhden sitruunan hienoksi raastettu kuori ( Microplade!) ja pari ruokalusikallista sitruunanmehua. Vatkaa hetki, että kaikki menee hyvin sekaisin. Lisää sitten jauhot vähän kerrallaan ja vatkaa oikein hitaalla kaikki sekaisin. Älä tässä vaiheessa enää vatkaa liikaa vaan juuri sen verran, että jauhot sekoittuu hyvin.

Tehdään sitten pienessä kulhossa muruseos. Sekoita 1 dl jauhoja, 0.5 dl sokeria ja 3 rkl kylmää, pieneksi paloiteltua voita vaikkapa haarukalla murumaiseksi.

Levitä ensin taikina vuoan pohjalle tasaisesti. Levitä sitten tasaisesti tämän taikinapohjan päälle valmiiksi tehty Philadelphia juusto kerros. Lopuksi ripottele muruseos kaiken päälle.

Laita kakku uuniin 180 astetta noin 40-45 minuuttia.

Ota kakku uunista, anna sen jäähtyä hetki ja irroita sitten vuoasta. Paloittele neliöiksi ja koristele pinta siivilöidyllä tomusokerilla.

Keitä iso kannu kuumaa teetä ja nauti!

Tämä kakku on mun mielestä täydellistä näin, mutta voisi tämän kanssa tarjota kesällä vaikka marjoja ja vanilijalla maustettua kermavaahtoa.