Juustot, Salaatit

Burrata, pala taivasta lautasella

Aamu Italiassa.

Talo on hiljainen, kaikki vielä nukkuu. Herään tukka sekaisin hyvin nukutusta yöstä ja lasken jalat viileälle marmorilattialle. Kävelen hiljaa keittiöön ja avaan parvekkeen ovet. Aamuaurinko tulvii huoneeseen ja mereltä tuoksuva, lämmin ilma tuntuu kevyeltä päivettyneellä iholla. Otan mutteripannun pöydältä, täytän sen ja laitan tulelle. Leikkaan leikkuulaudalla olevasta rapeakuorisesta maalaisleivästä viipaleen, pirskotan sen päälle hieman oliiviöljyä ja menen jääkaapille. Otan sen hyllyltä lautasen, jonka päällä on pala taivasta. Täydellisen pyöreä ja valkoinen burrata juusto. Nuuhkaisen sitä vaistomaisesti. Otan veitsen ja leikkaan sen auki. Burrata avautuu lempeästi, sen keskellä oleva kermainen sisus valuu lautaselle. Nostan reilun palan juustoa leivälle, nappaan pinnalle muutaman tomaattikuution, ripauksen suolaa ja mustapippuria, basilikan pieniä lehtiä sekä vielä hieman oliiviöljyä. Täytän laakean kuppini kahvilla ja pehmennän sen lämpimällä maidolla. Istun parvekkeen puutuolille ja nautin täydellisen aamiaisen.

Burrata juusto

Burrata on minulle parasta juuri tällaisena. Yksinkertaisesti tarjoiltuna. Se on täydellisen pehmeää sisältä, sen pinta on napakka ja se maistuu taivaallisen hyvälle. Burratta valmistetaan mozzarellajuustosta, joka venytetään pussimaiseksi, sen sisälle laitetaan juustomassaa sekä tuoretta kermaa ja sidotaan kiinni palloksi, joka säilötään suolaveteen. Burrata juusto on ihanan raikasta ja se sopii juuri siksi erinomaisesti erilaisiin salaatteihin ja pastojen seuraksi.

Burrata ja oliiviöljyä

Tänään tänä hehkuvan urinkoisena päivänä kotipihallani tarjoan burrattan persikkaisen maalaissalaatin kanssa. Maalaissalaatti siksi, että siinä on paahdettua leipää ja rapeaksi paistettua pekonia. Täydellinen liitto suolaista ja makeaa, sekä ihanan raikasta juustoa.

Tarvitset salaattiin

  • rapsakkaa salaattia, minä valitsin romainen ja rucolan
  • persikoita grilliin
  • burrata juustoa
  • basilikaa
  • maalaisleipää
  • pekonia
  • mustapippuria ja suolaa, ripaus chilirouhetta
Leipäkuutiot, kastike ja basilika

Laita vaikkapa lasipurkkiin nämä kastikkeen ainekset ja ravista sekaisin.

  • Vajaa desi oliiviöljyä
  • ruokalusikallinen valkoista balsamicoa
  • pieni loraus hunajaa
  • mustapippuria ja suolaa

Laita rapeat salaattilehdet suuren laakean vadin pohjalle. Paista pekoni rapeaksi ja anna jäähtyä talouspaperin päällä. Paista öljyssä maalaisleipä kuutioita rapeiksi. Nosta salaatin päälle burrata juusto ja rapeat leipäkuutiot.

Paista grillissä persikat. Puolita ne ensin ja poista kivet. Sivele leikkuupinnalle hieman oliiviöljyä ja grillaa keskilämmöllä leikkuupuoli alaspäin pari minuuttia, käännä ne sitten toisinpäin ja grillaa vielä minuutti pari. Nosta persikat salaatin päälle. Kaada kastiketta tasaisesti jokapuolelle ja murustele paistettu pekoni ja basilika silppu kaiken kruunuksi. Ihanaa aurinkoista iltaa!