Pizzat, pannuleivät ja piirakat

Ullanlinnanmäen kuuma torttu


Olemme viettäneet vappupäivän aina perinteisin menoin. Villaan ja toppaan pukeutunut mieheni herättää minut juuri ennen seitsemää kun on lähdössä muiden miesten kanssa rakentamaan meidän vappujengin tonttia valmiiksi Ullanlinnanmäelle, satoi tai paistoi. Silloin minä ryhdyn paistamaan pinollisen torttuja. Tai oikeammin ne ovat tomaattipiirakoita, mutta mieheni jokavuotiseen, omasta mielestään todella hyvään, vappuhuumoriin kuuluu kutsua niitä ”Jaanan kuumaksi tortuksi” kun hän kovaäänisesti Ullanlinnanmäellä esittää kaikille kutsua torttujonoon. Joo, kyllä, ihan jokavuotiseen ja ihan koko päivän kestävään huumoriin.
Tänä vuonna ei lähdetty Ullanlinnanmäelle, mutta tehtiinpäs kuitenkin oikein kuuma torttu.


Tee ensin taikina.
Laita kulhoon 4,5 dl jauhoja, ripaus suolaa ja sokeria, 125 gr pieneksi paloiteltua kylmää voita ja noin 5rkl oikein kylmää vettä. Voit nyppiä sormin tai jollain yleiskoneella kaikki yhteen taikinaksi. Lisää vettä jos tuntuu kuivalta ja jauhoiselta. Levitä valmis taikina voideltuun piirakkavuokaan ohuesti pohjalle ja vähän reunoillekin. Pistele pohjaa haarukalla ja laita jääkaappiin odottamaan hetkeksi.
Kun haluat piirakan uuniin, levitä pohjan päälle ensin muutama ruokalusikallinen punaista pestoa ohuesti ja tasaisesti, sitten reipas kerros juustoraastetta. Olen tehnyt tätä piirakkaa vaikka millä juustolla, mutta vappuna aina kermajuustolla, joka sopii kyllä täydellisesti. Juuston päälle ohuita tomaattisiivuja ja mustaa pippuria. Ripsottele pinnalle vielä oliiviöljyä, johon olet puristanut yhden valkosipulin kynnen.
Uuniin 220 astetta kunnes kypsä, noin 20 minuuttia.


Rullaatirullaa.