Ravintolan lautasella

Ravintola kotiisi, Pure Dining

Ruokahuoneen pöytä on venytetty maksimiinsa. Pöydän ympärille on kerätty kodin jokainen vähänkin mukava tuoli ja penkki ja pöytä on katettu juhlakuntoon – valkoiset servietit, lasit erilaisille juomille, kukat ja kynttilät. On aika juhlia mieheni syntymäpäiviä lähimpien seurassa ja nauttia alkuun sankarin nimikkovuoden Warre 1960 Port lasilliset.

Tällä kertaa halusimme tehdä vähän erilaisen illallisen perheellemme. Tilasimme juhlaillallisen Pure Diningin Teemu Skogbergiltä. Sen lisäksi, että hän on ihastuttava kummipoikani, on hän myös Master Chef ohjelman ensimmäisen kauden finalisti ja koko kisan kakkonen! Teemu on erityisen lahjakas ja taitava, hänen ruoka-annoksensa ovat fine diningia parhaimmillaan. Erityisen kauniita annoksia, jotka ovat vielä ihan järjettömän herkullisia. Pure Dining on erikoistunut pohjoismaalaiseen, moderniin ruokaan, joka valmistetaan käsityönä alusta alkaen itse. Lisäksi Teemu on myös intohimoinen viinien harrastaja, jolta tulee täydelliset vinkit juuri oikeiden juomien valintaan illallisen seuraksi.

avokadomousse, kuoritut herneet ja kaviaari

Meidän illallisemme alkoi, kuten täydellisessä ravintolassa kuuluukin, ruokahalua herättävillä keittiön tervehdyksillä – amuse bouche annoksilla. Ensimmäinen amuse oli itsetehdyssä hapankorppukartiossa tarjoiltu avokadomousse kuorituilla herneillä ja kaviaarilla. Ehdottomasti yksi herkullisimmista keittiöntervehdyksistä, joita olen koskaan nauttinut! Toisena tervehdyksenä tarjoiltiin pieni leipänen täpläravulla, tillimajoneesilla ja sitruunasmetanalla. Tervehdyksien seurana oli Paul Goerg Réserve Champagne Brut.

Täplärapu, tillimajoneesi ja sitruunasmetana

Ensimmäinen alkuruoka sisälsi kukkakaalivanukasta ja kotimaista nieriää ja se suli suussa ja oli varmastikin yksi illan kauneimmista annoksista. Sen seurana saimme juoda Johannisberger Gelblack Riesling Trocken Magnum 2015. Yhdistelmä oli täydellinen ja pullokin kovin näyttävä!

Kukkakaalia ja nieriää

Toisena alkuruokana saimme nauttia täydellisestä naudan tartarista, kuivatulla keltuaisella, dijonmajoneesilla, pikkelöidyilla salottisipulilla sekä minirucolalla. Tuo kuivattu keltuainen on muuten ihan mahdottoman herkullista – ja sen valmistustapa todella jännittävä. Kokkimme oli ensin valmistanut sokerista ja suolasta pedin, jonka pieniin koloihin hän oli laittanut keltuaiset viikoksi kuivumaan peiteltyään ne huolellisesti, sitten huuhdellut ne ja vielä kuivannut hetken uunissa ennen niiden raastamista tartariin. Miten upea umamin maku! Tämän tartarin seurana nautimme Louis Latour Cuvée Latour 2018 viiniä. LIsäelämyksenä oli kokin itse tätä tilaisuutta varten valmistamat lautaset!

Ensimmäisenä pääruokana meille tarjoiltiin kotimaista kuhaa, johon kokki Skogberg oli valmistanut täydellisen paahteista fenkolia sekä puikulaperunavaahtoa fenkolitillikastikkeella. Rehellisesti, voisin syödä tuota perunavaahtoa ja fenkolia kulhotolkulla jos vain saisin! Sen seurana nautittu Louis Jadot Bouzeron 2017 sopi annokseen täydellisesti.

Kotimainen kuha, paahdettu fenkoli ja puikulaperunavaahto

Toisena pääruoka oli Anjou kyyhkyn rintaa, punajuuripyrettä sekä uunissa paahdettuja punajuuria ja keltajuuria, ruusukaalin lehtien sekä kyyhkyskastikkeen kera. Kyyhkysen sydän sekä keuhkot olivat annoksessa mukana ja täyttyy sanoa, että annos oli käsittämättömän herkullinen ja sen kanssa tarjoiltu Vina Tondonia Reserva Red 2007 täydellinen yhdistelmä.

Anjou kyyhkyn rintaa, punajuuripyre sekä paahdettuja punajuuria ja keltajuuria

Illallinen päätettiin, tietenkin, juhlajoukon riemuksi kahteen jälkiruokaan. Ensimmäiseksi nautimme Cream patissierin mansikkakastikkeen, kotimaisten mansikoiden, marengin, pistaasipyreen sekä keittiössämme valmistetun vanilijajäätelön kera.

Creme patissier, mansikat, pistaasipyre ja vanilijajäätelö

Tätä herkullista annosta seurasi vielä mustaherukka-suklaakakku, mustaherukka-valkosuklaamoussea, suklaacrumblea, mustaherukkapyrettä sekä kokin oman pihan mustaherukanlehdistä uuttamasta siirapista valmistettua jäätelöä. Jälkiruokaviininä meille tarjoiltiin 2002 Denis Dubourdieu Chateau Daisy-Daene. Täydellistä!

Mustaherkukka-suklaakakku, mustaherukka-valkosuklaamousse ja herukanlehtijäätelö

Lopuksi tietty vielä pikku petit fourit – mustikkafinancier sekä suklaabrownie espresson seuraksi.

Juhlakansa oli syötetty ja juotettu ja kaikkien kasvot loistivat tyytyväisyyttä. Juhlan sankari liikuttui illasta, illallistajat kehuivat kilpaa annoksia ja pöydän nuorin, hän pakahtui ilosta! Täydellinen ilta, täydellisen viikonlopun lopuksi. Jos sinua kiinnostaa kokki kotona, niin tässä yhteystiedot: [email protected]