Kakut, tortut ja jälkkärit

Pistaasipiparit

Pistaasi on suosikkini. Suloisen vihreä ja pieni mutta niin täynnä herkullista makua. Se sopii sekä suolaisiin, että makeisiin ruokiin ja on yllättävän monipuolinen. Oletko muuten maistanut pistaasitahnaa? On niin järisyttävän hyvää, että peittoaa kaikki pähkinälevitteet mennen tullen.

Minä päätin viikonloppuna kokeilla pistaasia kekseissä ja niistä tuli jumalaisia. Tämä ohje vaatii parin päivän maltin, sillä yhden yön on tämän taikinan hyvä levätä jääkaapissa täydellisen lopputuloksen varmistamiseksi. Mutta siis kannattaa odottaa, hyvää tulee!

Tarvitset näihin kekseihin:

  • 100 gr huoneenlämpöistä voita – muista raastinkikka!
  • 1.5 dl hienoa sokeria
  • 1 kananmuna, sen keltuainen ja valkuainen
  • 2 rkl kuohukermaa
  • 1 tl vanilijauutetta
  • 2.5 dl vehnäjauhoja
  • 1.5 dl oikein pieneksi jauhottua pistaasipähkinää
  • 2 tl leivinjauhoa

Aivan ensimmäiseksi käsitellään pistaasipähkinät.

Jos olet ostanut pähkinät kuorineen niin kuori ne. Suosittelen kuitenkin, että ostat pistaasipähkinät kuorittuina ja suolaamattomina jo valmiiksi. Laita pähkinät monitoimikoneeseen ja painele kone käyntiin jauhaaksesi pähkinät mahdollisimman pieneksi , lähes jauhoksi.

Vaahdota sitten huonelämmin voi ja sokeri. Lisää kananmunan keltuainen joukkoon ja säästä kananmunan valkuainen pieneen kulhoon tai lasipurkkiin ja laita se jääkaappiin. Lisää seokseen kerma ja vanilijauute hyvin sekoittaen.Sekoita sitten jauhot, leivinjauho ja noin desi pistaasipähkinäjauheesta erillisessä kulhossa ja lisää ne taikinaseokseen hyvin sekoittaen.

Nosta taikina kelmulle ja jauhoisilla käsillä muotoile siitä pötkylä. Pyöritä kelmuun ja laita pötkylä yöksi jääkaappiin.

Seuraavana päivänä lämmitä uuni 200 asteeseen.

Sekoita pienessä kulhossa 2 rkl hienoa sokeria ja jäljellä oleva 0.5 dl pistaasipähkinäjauhetta.

Ota taikinapötkylä jääkaapista ja poista kelmu ja asettele se vaikka leikkuulaudalle. Vatkaa kevyesti jääkaapissa ollut valkuainen ja sudi sitä jokapuolelle pötkylän pintaa. Kaada sokeri-pistaasi seos päälle. Sitten vaan levittele tätä seosta pötkylän ympärille kauttaaltaan.

Terävällä veitsellä leikkaa pötkylä siivuiksi. Asettele siivut leivinpaperilla vuoratulle uunipellille jättäen niiden väliin hieman leviämisvaraa. Paista noin 7-10 minuuttia kunnes keksit ovat kevyesti kullaruskeita reunoiltaan. Anna pipareiden levätä hetki ja nosta ne vielä erikseen viilenemään vaikka uudelle leivinpaperille.

Herkuttele! Jos säilöt ne ilmatiiviiseen kannelliseen purkkiin, niin ne säilyvät hyvin neljäkin päivää.

Minä vein pinon tuliaisiksi tunturin toiselle puolen.