Kakut, tortut ja jälkkärit

Pistaasin vihreä Tiramisu

Herään pimeässä huoneessa, ihmettelen hetken ja muistan. Minähän olen Toscanassa! Nousen, lasken jalat viileälle kivilattialle ja avaan ikkunaluukut. Aurinko tulvii huoneeseen niin, että joudun siristämään silmiäni avatessani ikkunan. On lokakuu ja minä olen täällä.

Pukeudun nopeasti uimapukuun, kietaisen aamutakin päälleni ja juoksen portaat pihalle. Pysähdyn. Tässä ihanassa toscanalaisessa talossa, jossa saamme viettää pitkän viikonlopun, on kaikki kohdallaan kauniin vihreän pihan uima-allasta myöten.

Altaan takana siintään Lucignanon kylä. Vihreän eri sävyt koristavat ympäröiviä peltoja, aukeita ja rinteitä. Sypressit kohoavat korkealle ja pihan viikunapuissa roikkuvat kauden viimeiset hedelmät. Muutama altaanveto ja istahdan lepotuolille onnellisena.

Lucignanoa ympäröi kaikki mitä Toscanalta voi toivoa. Linnat, villat, viinitilat, sypressimetsät, oliivipuulehdot ja kumpuilevan maaston ikivanhat kylät. Lyhyiden ajomatkojen päästä löytyy ne romanttisimmat Cortona sekä Montepulciano. Ja kaikkialla on niin kaunista.

Tänään täällä Helsingissä sade hakkaa väkivalloin ikkunaan. Keitän kupin vahvaa espressoa ja otan palan pistaasin vihreästä Tiramisusta. Suosittelen samaa sinullekin, sillä tämä maistuu kuin Tiramisuun olisi piiloitettu pistaasijäätelöpallo.

Tämä Tiramisu tehdään kuten normaalikin Tiramisu paitsi, että tähän tarvitset pistaasikreemiä. Sitä myydään lasipurkeissa hyvin varustelluissa ruokakaupoissa. Tai sitten teet kuten minä tänään kreemisi itse.

Tarvitset pistaasikreemiin:

  • kuorittuja, suolattomia pistaaseja 2 dl
  • 2 rkl vettä
  • desi tomusokeria
  • loraus oliiviöljyä

Laita pistaasit tehosekoittimeen ja valmista niistä suhtkoht tasainen tahna. Anna koneen käydä riittävän pitkään, että pistaasit todellakin tahnoittuu. Lisää vesi, oliiviöljy ja tomusokeri ja sekoita vielä hetki. Nyt pistaasikreemi menee sekoittimessasi kokoon kiiltävän virheäksi palloksi. Siirrä se sivuun odottamaan kun valmistat Tiramisuun muut osat.

Tiramisun ainesten määrä riippuu siitä kuinka ison kulhollisen haluat valmistaa. Nonnan muistisäännön mukaan tarvitset 1 kananmunan per 100 gr mascarponea per 1 ruokalusikallinen hienoa sokeria. Ja näitä määriä sitten lisäämällä saat aina vaan isomman annoksen. Minä tein tänään kahden kananmunan taktiikalla pienen misun.

Eli:

  • 2 kananmunaa
  • 200 gr mascarponea
  • 2 rkl hienoa sokeria
  • savoiardikeksejä
  • vasta valmistunutta hyvää espressoa

Keitä espresso.

Vaahdota sähkövatkaimella kananmunan keltuaiset ja hieno sokeri kauniiksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kevyemmin vatkaten mascarpone. Vaahdota valkuaiset ja käännä valkuaisvaahto mascarponeseokseen.

Ota mascarponeseoksesta 2/3 toiseen kulhoon. Sekoita sähkövatkaimella jäljelle jäävään 1/3 mascarponevaahtoa pistaasikreemi, maun mukaan. Se saa tulla selkeästi vihreäksi ja pistaasinmakuiseksi. Maistele!

Kaada espresso laakealle lautaselle ja kastele hyvin pikaisesti Savoiardikeksit molemmin puolin kahvissa ja lado keksit vierekkäin vuokaan. Levitä pinnalle pistaasinmakuinen mascarponeseos. Tee sen päälle toinen kerros kekseistä, edelleen espressossa käänneltyinä. Levitä lopuksi pinnalle se 2/3 puhdas mascarponeseos. Peitä vuoka kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa ainakin 2 tuntia.

Kun laitat tarjolle koristele pinta murskatuilla pistaasipähkinöillä. Tämä on muuten ihan taivaallista!