Kasvikset

Marinoidut munakoisot, melanzane marinate

Seison purjeveneen keittiössä. Edessäni on tiskiallas ja oikealla keinuu laineiden tahdissa kaksi kaasuliettä ja niiden alle sijoitettu pieni uuni. Pikkuruinen jääkaappi mahtuu juuri ja juuri niiden väliseen kulmaukseen, pöytälevyn alle. Yläpuolellani roikkuu köysistä tehtyjä valkoisia riippumattoja, jossa lepää tuoreita vihanneksia ja hedelmiä. Olemme matkalla Ranskan Rivieralta kohti La Speziaa ja nyt on nälkä.

Päivä on kuuma. Kajuutan lämpötilaa en uskalla lähteä edes arvailemaan. Laitan pienen seinään kiinnitetyn tuulettimen päälle ja ryhdyn tekemään mahdollisemman nopeasti ja ilman kuumennusta valmistuvaa lounasta. Kurkotan jääkaapista purkillisen munakoisoja, jotka olen marinoinut ennen matkaa. Siivutan satamasta lähtiessä ostetun maalaisleivän ja asetan niitä tarjoilulautaselle. Valutan leipien päälle herkullista oliiviöljyä ja sipaisen pinnalle jääkaapista löytyneestä tuoreesta burratajuustosta pulleita siivuja. Nostan päälle runsaasti munakoisoa ja noukin vielä purkista pieniä chilin ja valkosipulin palasia koristamaan pintaa. Hieman tuoretta oreganoa ja lounas on valmis.

Kannelle on sillä aikaa viritetty aurinkosuoja istuma-aukon päälle suojaamaan paahteelta. Ojennan tarjoilulautasen, kylmän rosé pullon (Minuty – Rosésuosikkini Ranskasta) ja servietit. Istahdamme penkeille. Cin cin! Jäädäänkö vaan tähän ja nautitaan?

Marinoidut munakoisot ovat mitä näppärintä ruokaa kun haluat pikaisesti jotain herkullista ja helppoa lounaaksi tai vaikkapa illallisen osaksi. Niitä kannattaa valmistaa iso purkillinen kerralla, sillä ne säilyvät hyvin jääkaapissa parikin viikkoa. Eilen nämä munakoisot olivat osa kesäistä antipasto pöytää naisten lauantaissa ja tänään muutama niistä päätyi lounasleivälleni.

Tarvitset näihin marinoituihin munakoisoihin:

  • munakoisoja
  • rypsiöljyä paistamiseen
  • tuoretta chiliä
  • valkosipulia
  • oreganoa, vähän kuivaa ja tuoretta
  • mustapippuria ja suolaa
  • puolikkaan sitruunanmehu
  • noin 1 dl oikein hyvää oliiviöljyä, jonka olet maustanut puolikkaalla sitruunanmehulla

Ensin siivuta munakoisot noin puolen sentin paksuiksi pyöreiksi siivuiksi. Paista munakoisot rypsiöljyssä molemmin puolin kunnes ne ovat pehmeitä ja saaneet vähän väriä. Anna niiden valua talouspaperilla. Siivuta chili oikein ohuiksi renkaiksi ja pilko muutama valkosipulinkynsi oikein pieneksi hakkelukseksi.

Ota esiin sopiva kannellinen lasipurkki. Nosta munakoisosiivuja purkkiin ja tiputtele niiden mukaan aikajoin chilirenkaita ja valkosipulihakkelusta. Ripottele mukaan vielä kuivattua oreganoa. Jatka kunnes purkki on ilmavasti melko täynnä. Kaada sekaan oliiviöljy-sitruunaseos. Laita kansi kiinni ja nosta jääkaappiin vähintään kuudeksi tunniksi.