Kakut, tortut ja jälkkärit

Frangipane

Tiedätkö, että tarvitset vain kymmenen minuuttia, neljä ainesta ja jonkinlaisen tehosekottimen niin sinulta syntyy helposti täydellinen Frangipane viikonlopun hedelmätortun täytteeksi? Frangipane on levitettävä mantelitahna, joka tehdään manteleista, sokerista, voista ja kananmunasta ja se on erinomainen erilaisten hedelmäpiirakoiden täytteeksi.

Väitän, että Frangipane on italialaista alkuperää silläkin uhalla, että frankofiili ystäväni kenties haastavat minut nopeasti. Italiassa nimittäin kerrotaan, että nimi juontaa juurensa lauseesta frangere il pane, joka tarkoittaa leivän murtamista. Ja että, reseptin keksi eräs, jonka perhe jakoi köyhille leipää ja sai sen vuoksi sukunimen Frangipani.

Myönnettäköön että, on olemassa myös tarina 1500-luvun Pariisissa asuvasta italialaisesta aatelismiehestä Marguis Muzio Frangipanista, joka keksi katkeramantelilla hajustetut käsineet, joita Ludvig XIII kerrotaan käyttäneen. Ja koska käsineet saavuttivat äärimmäisen suosion kansan joukossa, leipomot lisäsivät leivonnaisiinsa mantelimaustetta ja kutsuivat sitä Frangipaneksi.

Oli niin tai näin, niin tee tätä seuraavan kerran kun suunnittelet vaikkapa päärynä- tai persikkapiirakan leipomista. Frangipane kohoaa hieman uunissa ja antaa ihanaa kuohkeutta ja makua piirakoihin.

Mandorla mantelit

Tarvitset vain:

  • 125 gr manteleita tai mantelijauhoa
  • 125 gr sokeria
  • 115 gr huoneenlämpöistä voita
  • 1 kananmuna

Ota kulho ja sauvaskoitin tai kuten minä pieni tehosekoitin. Laita kulhoon mantelit ja sokeri. Manteleina minulla on tässä kuorittuja sisilialaisia Mandorla manteleita, mutta hyvin käy kuorelliset (tahnasta tulee tummempaa) tai valmis mantelijauho (tahnasta tulee sileämpää). Minä pidän tästä hieman purutuntumaa sisältävästä vaaleasta tahnasta.

Jauha manteleita ja sokeria minuutin verran sileämmäksi. Lisää huoneenlämpöinen voi pikku palasina ja kananmuna. Ja sekoita sileähköksi tahnaksi. Tämä tahna säilyy hyvin viikon verran jääkaapissa kannella suljetussa purkissa.

Maistapa lusikalla kuinka herkullista!