Kalat ja äyriäiset

Annoskalana Kultaotsa-ahven

Herään aikaisin. Pieni kapea auringonsäde osuu silmiini verhojen välistä ja tiedän, että päivästä on tulossa ihana. Viileä suihku, pikku kuppi tummaa espressoa, varvasvälitossut sekä kevyt mekko ja olen jo matkalla rantakadulle. Kello on vain juuri ja juuri seitsemän aamulla, mutta nyt on jo kiire. Kylä on herännyt vain niiden osalta, jotka toimittavat tavarat kauppoihin, pesevät katuja, kokoavat toripaikkojaan tai valmistautuvat kahviloiden ja ravintoloiden aukeamiseen. Ja meistä, jotka kiiruhtavat katsomaan mitä kalastajat ovat saaneet yöllä pyydystettyä.

Santa Margheritan rantakadulla pienvenesataman tuntumassa on viehättävä kerrostalo, jonka katutason pylväskäytävässä eli loggiassa sijaitsee Fratelli Bardin Pescheria -kalakauppa. Tämä veljesten omistama yritys on toiminut tällä samalla paikalla 1920-luvulta lähtien myyden paikallisten kalastajien tuotteita. Ylväiden pylväiden muodostama ulkoseinästään avoin aula on täynnä pitkiä teräspintaisia pöytiä, joiden jääpedeillä lepää mitä upein merinäyttely miekkakaloja, tonnikaloja, pikkukaloja, scampeja ja muita äyriäisiä. Täällä tuoksuu meri.

Kävelen pienempien kalojen luokse. Haluan tarjota tänään illallisella annoskalat, yhden kauniin kokonaisen per ruokailija. Omistajan pojanpoika tarjoaa minulle Orataa eli Kultaotsa-ahventa. Valitsen niistä kuusi kauneinta ja pyydän, että hän suomustaa sekä puhdistaa kalat minulle valmiiksi. Hän tarjoutuu samalla myös viiltämään pinnat siististi. Paketoituaan kalat paperiin, hän ojentaa ne minulle ja toivotamme toisillemme kaunista päivää. Matkalla kotiin nappaan vihanneskaupasta mukaan sitruunaa, chiliä ja tuoreita yrttejä kalan täytteeksi ja pussillisen pieniä perunoita sekä vihreää salaattia. Aika täydellistä nautittavaksi terassin varjossa.

Nämä onnistuu kotigrillissä täydellisesti. Helsingissä näitä löydät ainakin Kauppahallin Kalatukku Eriksonilta, jossa kalasi myös puhdistetaan ja viillotetaan kauniisti.

Tarvitset näihin herkullisiin annoskaloihin siis :

  • Kultaotsa-ahvenia
  • oliiviöljyä
  • luomusitruunaa
  • yrttejä kuten timjamia ja basilikaa
  • chiliflakes tai ohuita chilirenkaita
  • mustapippuria ja suolaa

Kun kalassasi on viillot pinnassa voit taivuttaa kalan kaarelle ja pyytää sous cheffiäsi rouhaisemaan chilin, mustapippurin ja suolan, sekä oliiviöljyä ja sitruunanmehua viilloille. Ja sitten avaat vielä kalan vatsan auki ja sinne kaikkea tuota sekä tietty niitä yrttejä. Sitten vaan laitat kalat omiin foliopeteihinsä. Grilli medium kuumaksi ja foliopedit ritilälle. Noin 20 minuuttia ja sinulla on täydelliset annoskalat lautaselle! Pieniä uusi perunoita nämä mielellään kaipaavat, tuo foliopussin pohjalla oleva oliiviöljy maustaa nekin ihanasti.