Kakut, tortut ja jälkkärit

Ricciarelli, pieni mantelikeksi Sienasta

Joululahjavalvojaiset tiedossa?

Mitä jos tänä vuonna, kun pakkailet kynttilänvalossa paketteja, kokeilisitkin lasillista Vin Santoa ja pientä Ricciarelli mantelikeksiä? Nämä pienet mantelista ja tomusokerista valmistetut keksit tulevat Sienasta ja resepti kutakuinkin 1300-luvulta, ainakin siis se alkuperäinen resepti. Ricciarellit muistuttavat maultaan ranskalaisten Macaronseja ilman täytettä. Ovat makeita, mantelisia ja ihanan sitkeän tahmaisia herkkuja. Säilyvät erinomaisesti ilmatiiviissä keksipurkissa tai voit pakata myös pussillisen pukinkonttiin makean jälkiruokaviinin seuraksi.

Tarvitset vain:

  • 2 valkuaista
  • pienen lorauksen sitruunanmehua
  • 5 dl mantelijauhoja
  • 4 dl tomusokeria
  • hyppysellinen suolaa
  • 1/2 tl leivinjauhoja
  • puolikkaan sitruunan kuori ohueksi raastettuna
  • 1 tl vanilijauutetta
  • parindesin verran tomusokeria keksien kuoruttamiseen

Vaahdota ensin valkuaiset ja loraus sitruunanmehua vaahdoksi.

Siivilöi toiseen kulhoon mantelijauho ja tomusokeri. Voit tehdä oman mantelijauhon jauhamalla mantelit hienoksi tai ostamalla riittävästi jauhoja kaupasta. Sekoita joukkoon suola ja leivinjauho.

Sekoita sitten jauhot kolmessa erässä valkuaisvaahdon joukkoon tasaiseksi taikinaksi. Raasta sekaan puolikkaan sitruunankuori sekä lisää teelusikallinen vanilijauutetta.

Ota taikinasta lusikalla pienehköjä kasoja. Tipauta ne suurempaan kulhoon, jossa on desi kaksi tomusokeria pohjalla. Pyöräytä kasat sokerissa ja pyöritä kahden kämmenen välissä ne palloiksi. Pyöritä pallot vielä tomusokerissa kauttaaltaan ja laita pallot leivinpaperilla vuoratulle pellille. Laita pallot tosi harvakseltaan, nämä keksit laajenevat uunissa, joten väliä on hyvä olla runsaasti (kuvassa ne ovat aivan liian lähekkäin)

Anna keksien kuivahtaa pellillä puoliset tuntia. Painele pintaa hieman alemmaksi, jotta saan pinnan hieman halkeilemaan. Voit myös puristella niitä sormilla vastakkaisilta puolilta hellästi, niin saat selkeämmät halkeamat. Kuinka vaan, kunhan halkeamia syntyy.

Nosta pelti kerrallaan 150 asteiseen uuniin paistumaan noin 15-20 minuuttia kunnes näyttävät kypsiltä ja ovat vähän ruskistuneet. Anna jäähtyä.