Pastat

Penne alla vodka, ehdottomasti New Yorkista.

Voisitteko tuoda parmesania? Järjetön pyyntö, jos on juuri tilannut lounaakseen äyriäispastan. Mikäli tämän pastan kanssa tulisi syödä parmesania, se olisi pöydässä, senkin turisti!

Kokki ei Italiassa erehdy. Ja nyt puhun siis jokaisesta kotikokista, nonnasta ja mammasta tai ravintoloitsijasta, joka sinulle ruokaa tarjoilee. He tietävät ruuasta intohimoisesti kaiken. Miten se tulee valmistaa, missä vaiheessa ateriaa ja minkä kanssa kukin ruoka-annos tulee nauttia. He tietävät mikä pasta kuuluu mihinkin kastikkeeseen, että salaatti syödään aina aterian päätteeksi ennen jälkiruokaa, että capuccinoa nautitaan vain aamulla ja loppupäivä mennään espresson voimin. Ja spaghettia, sitä ei sitten missään tapauksessa leikata veitsellä pienemmäksi, vaan pyöritetään haarukalla (kuka hullu uskaltaa pyytää lusikkaa!!) suuhun sopivaksi keoksi.

Italiassa väitellään myös helposti siitä kuka tai missä on mikäkin ruokalaji, varsinkin pasta saanut alkunsa. Kuka sen keksi ja kenelle kunnia kuuluu. Penne alla vodkan kohdalla liikutaan jo maan rajojen ulkopuolella. New Yorkissa kuuluisassa supertähtien suosimassa Orsini ravintolassa uskotaan, että kunnia kuuluu sen 70-luvun kokille Luigi Franzeselle. Italiassa uskotaan tämän kastikkeen syntyneen Dante ravintolassa Bolognassa. Huhutaan myös eräästä roomalaisesta kokista, joka työskenteli ravintolansa lisäksi vodka toimittajan lukuun ja halusi näin laajentaa juoman tunnettuutta Italiassa. Tiedä häntä.

Koska Italialaiset usein kammoksuvat kerman käyttöä pastakastikkeissa, olen valmis kallistumaan amerikkaisen keksinnön puolelle. Siitäkin huolimatta, että kermaa tässä annoksessa käytetään vain loraus. Mutta erinomainen pasta tämä Penne alla vodka on, monestakin syystä. Vodka kastikkeessa korostaa ja syventää tomaattien makua, kastike on hieman pippurinen ja savuinen kiitos panzettan ja chili tuo kastikkeeseen pientä ytyä. Ja kerma, se pehmentää lopputuloksen ihana vaaleanpunaiseksi ja lempeäksi.

Suosittelen tekemään tätä heti isomman annoksen. Alla olevan reseptin mukaan sain tänään kahden hengen illallisen ja vielä jääkaappiin purkillisen loppuviikolle. Tämä kastike on muuten aivan erinomainen pizzassa.

Tarvitset tähän:

  • 2 salottisipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • noin 3 rkl oliiviöljyä ja voinokare
  • panzettaa tai pekonia oikein ohuina suikaleina ( esim puolet Amerikan pekonipaketista)
  • desi vodkaa, minulta löytyi Finlandia vodkaa jääkaapista
  • kolme tölkkiä kuorittuja San Marzano tomaatteja
  • iso loraus kermaa
  • chilirouhetta, mustapippuria ja suolaa
  • kaksi kourallista parmesanraastetta

Ensin valmistellaan hieman.

Laita vesi kiehumaan ja suolaa se hyvin pastaa varten.

Kuori, siivuta ja pilko salottisipulit pieneksi hakkelukseksi. Kuori valkosipulin kynnet. Siivuta panzetta tai pekoni ohuiksi suikaleiksi.

Tyhjennä tomaattitölkit suurempaan kulhoon ja riko tomaatit käsillä puristellen.

Kaada kasariin oliiviöljy ja lisää nokare voita. Kuullota kasarissa salottisipulihakkeus. Lisää pian valkosipulinkynnet hienoksi raastettuina tai puristettuina. Kuullota lempeällä lämmöllä, jottei sipulit pala. Lisää pekonisuikaleet ja anna paistua.

Kun pekoni on hieman saanut väriä pinnalleen kaada kasariin vodka ja anna kunnolla kiehahtaa. Kaada hetken kuluttua tomaatit sekaan. Mausta chilirouheella, mustapippurilla ja suolalla ja anna keittyä matalalla lämmöllä kunnes kastikeen nesteet haihtuu ja se paksuuntuu selvästi. Keittelin itse ainakin puolituntia.

Lisää lopuksi iso loraus kermaa ja parmesanraaste. Sekoittele ja anna pysyä lämpimänä miedolla lämmöllä.

Keitä samalla pennet hyvin suolatussa vedessä. Kun pennet ovat al dente, nostele ne reikäkauhalla valmiin kastikkeen joukkoon. Tässä kohtaa sekaan saa lorahtaa aina vähän pastan keitinvettä. Se suurustaa omaltaosaltaan kastiketta.

Sekoita kastike ja pasta hyvin. Anna kastikeen valua pennepastan sisään ja tarttua niiden pintaan. Pinnalle vielä ripaus parmesanraastetta ja tuoretta basilikaa. Näin on Penne alla vodka valmiina tarjoiltavaksi!