Keitot ja padat

Minestrone Verde

Siinä keittiössä, jota rakastin valmistettiin aina tapaninpäivänä Italian tricolore lipun kunniaksi kolmea pastaa. Yhtä punaista, joka oli usein Pasta pomodoro tai Pasta all’arrabbiata, yhtä vihreää eli Pesto Genovese sekä yhtä valkoista, Spaghetti con acchiuge eli pastaa, joka oli maustettu sardellitahnalla. Nyt kun kevät avaa puiden silmuja ja aurinkokin ryhtyy lämmittämään, niin tämä ihastuttava Minestrone Verde, vihreä kasviskeitto ajaa saman asian, mutta vaan aikalailla kevyemmin. Tässäkin on kaapin täydeltä vihreää, yksi pieni punainen tomaatti sekä kourallinen valkoista parmesanraastetta ja pienen pientä pastaa.

Ihan parasta tässä keitossa on se, että tähän sopii jääkaapista kaikki vihreä mitä vaan löydät ja oikein hyvin ne hieman nahistuneetkin. Parasta olisi jos tomaattisi olisi hieman raa’an puoleinen, mutta kyllä tähän käy pehmeämpikin. Kunhan kaikkea on paljon ja pieneksi misattuna.

Tässä muuten pieni vinkki keittiöösi. Kun käytät parmesania, niin älä missään nimessä heitä juuston kantaa roskiin. Säilö ne kannat pienessä rasiassa pakastimeen ja käytä niitä maustamaan liemiä. Tähän minestroneen yksi vihannesten joukkoon hukutettu parmesankanta antaa sitä niin kuuluisaa umamin makua.

Yhteen padalliseen tarvitset esimerkiksi (lisää määriä syöjien mukaan) :

  • 2 rkl oliiviöljyä
  • laakerinlehti tai kaksi
  • 1-2 purjoa, oikein ohuksi siivutettuna vain se valkoinen osa
  • 3 pientä valkosipulinkynttä ohuksi siivutettuna
  • 1-2 sellerinvartta oikein ohueksi siivutettuna
  • 1 kesäkurpitsa pieneksi kuutioituna
  • 1 pieni peruna, kuorittuna ja pieneksi kuutioituna
  • desin verran herneitä tai jopa herneenpalkoja
  • vihreitä papuja päät pois napsittuna
  • parsankukintoja jos löytyy
  • vihreä tai vähän raaka tomaatti kuutioituna
  • 1-2 litraa hyvää vihanneslientä
  • noin 100 gr pienen pientä pastaa, esim. tätä Semi di cicoria pastaa
  • parmesanjuuston kannikka, jos kaapistasi löytyy
  • parmesanraastetta
  • persilijaa ja basilikaa
  • lehtikaalia
  • suolaa ja mustapippuria

Lämmitä ensin oliiviöljy kattilassa tai padassa. Lisää laakerinlehti, valkosipuli ja purjo. Kuullota noin 5 minuuttia. Lisää selleri ja keittele minuutin verran kokoajan sekoittaen. Lisää kesäkurpitsa, peruna, herneet, pavut, parsankukinnot, tomaatti ja liemi. Tiputa sekaan myös se parmesanjuuston kannikka.

Käännä lämpö keskilämmölle ja anna kiehua hiljalleen noin 20 minuuttia. Nosta parmesankannikka pois.
Lisää lämpöä ja kaada pasta kattilaan. sekoita hellästi. Keitä kunnes pasta on al dente, johon menee vain muutama minuutti tällä lajikkeella. Jos käytät isompaa pastaa niin paloittele pastat vähän pienemmiksi. Kun pasta on kypsää, nosta parmesankannikka pois ja nyt sitten suoraan roskiin 😉

Lisää , persilija, basilika ja lehtikaali. Mausta suolalla ja mustapippurillapippurilla. Keitä hetki ja nosta kattila pois lämmöltä. Tarjoile syvistä kulhoista ja raasta päälle vielä hieman parmesania.