Ravintolan lautasella

Locanda Scappi, Kanavaranta 1 Helsinki

Mieheni vei minut tänään pre-synttäri lounaalle ja mille lounaalle veikin!

Ihana, italialainen ravintola Locanda Scappi sijaitsee Katajanokalla rakennuksessa, joka oli entinen Keskon pääkonttori. Ravintola on nimetty kuuluisan italialaisen kokin, Bartolomeo Scappin mukaan. Herra Scappi kirjoitti keittokirjansa jo vuonna 1570 ja se on kuulemma yksi ensimmäisistä keittokirjoista ja maailman ensimmäinen kuvitettu keittokirja. Christie’s huutokauppa muuten myy sitä tällä hetkellä noin 19 000 USD hintaan. Herra Scappi julistaa kirjassaan parmesaanin maailman parhaaksi juustoksi ja siihen asemaan sen näyttää asettavan tämän Locanda Scappin kokitkin ja sehän sopii minulle!

Locanda Scappi

Locanda tarkoittaa suomeksi majataloa ja se onkin erinomainen sana tämän ravintolan nimessä varsinkin, jos sillä halutaan tuoda esille vieraanvaraisuutta, ystävällisyyttä ja erinomaista henkilökohtaista palvelua. Sillä sitä tässä ravintolassa on. Jokainen pöydässämme vieraillut tarjoilija, kokki ja ravintolapäällikkö huokuivat rakkautta ja ylpeyttä ruokaan ja palveluun. He olivat ammattitaitoista, ihastuttavaa ja ystävällistä seuraa.

Calamari fritti con Zucca
Vitello tonnato

Listalla olisi ollut viiden ruokalajin menu, mutta me päädyimme tilaamaan ruokamme lounaslistalta. Minä valitsin alkuun suurimman suosikkini Vitello tonnaton ja mieheni valitsi Calamari fritti con Zucca annoksen. Vasikkani tonnikalakastikkeessa oli erinomainen! Perinteiseen tapaan tässä annoksessa hyvin valmistettu vasikka oli piilotettu kokonaan maukkaan tonnikalakastikkeen alle. Keittiömestari toi minulle korin lämmintä foccacia leipää ja vannotti, että nuolen leivällä koko kastikkeen lautaselta ja minähän tottelin. Mielelläni, sillä kastike oli täydellistä. Miehelleni ei iskenyt lautaskateutta, sillä myös nuo friteeratut mustekalat olivat täydellisiä.

Tagliolini Alfredo 1914

Pääruuaksi tilasimme molemmat Tagliolini Alfredo 1914 (originale) pasta-annokset. Minä tilasin omani päälle extrana gramman tryffeliä. Tämä ruoka, tämä oli pastalempeä parhaimmillaan! Kokki oli tehnyt pastan täydellisesti keittiössään alkuperäisen Alfredon reseptin mukaisesti. Sitten pastakasari tuotiin pöytämme viereen tarjotinkärryssä, jonka keskellä oli suuri puolikas parmesankiekko. Tämän Piemontelaisen Parmesan Granan keskellä oli pasta-annoksen mentävä kolo, jossa kokki pyöritti höyryävän kuumat annoksemme niin, että parmesan suli reunoilta sopivasti annoksen sekaan. Pastat pyöräytettiin kauniisti lautaselle ja minun pastani sai vielä tuoksuvat tryffelilastut pinnalleen. Kokkimme kaapi vielä parmesanjuuston kolon pohjalta viimeiset, ne herkullisemmat pastan palat meille lusikalla erikseen syötäviksi. P E R F E T T O . Näin ne kyyneleeni saa virtaamaan ravintolassa kun kaikki on vaan niin järjettömän hyvin.

Taglioni Alfredo

Lopuksi vielä jälkiruoka. Tässä vaiheessa lounasta tyydyimme puolittamaan yhden Crema Bruciatan. Se yhdessä erinomaisen espresson ja olimme todella tyytyväisiä. Me haluamme tämän ravintolan kanta-asiakkaiksi – se on varmaa, niin ihana oli tämä Locanda Scappi.

Crema Bruciata

ps. Varasin heti seuraavat lounaat ravintolan kalenteriin. Täällä turvavälit olivat hyvin hoidettu, henkilökunta käytti maskeja, kädet sai helposti desinfioitua, joten mene sinäkin ja kokeile – ihastut sata varmasti!