Pastat

Bucatini all’amatriciana

Jos sattumalta eksyn Roomaan, kuten sinne usein päädytäänkin vieväthän kaikki tiet sinne joka tapauksessa, minun on ehdottomasti joka kerta vierailtava kaupungin vaikuttavimmassa rakennuksessa, Piazza Navonan ja Fontana di Trevin lähellä sijaitsevassa Pantheonissa. Kuten monet Rooman nähtävyyksistä myös Pantheon ilmestyy kuin tyhjästä kun käännyt oikeasta kadunkulmasta oikeaan suuntaan. Jos saavut Pantheonille ihan ensimmäistä kertaa, suosittelen että saavut Via del Pantheonin kautta sillä silloin tämä upea rakennus kuin kurkkaa sinulle kulman takaa.

Pantheon seisoo ylhäisesti Piazza Rotondalla, joka on kaunis upealla suihkulähteellä varusteltu aukio, jossa viihtyvät ihmiset ja ravintolat. Tämä sylinterin muotoinen temppeli on itseasiassa melko nopeasti katsottu, mutta kun keskellä tilaa nostat katseesi suoraan ylös voi sinua kuten minua huimata.

Pantheon

Yläpuolellasi sijaitsee häikäisevän kaunis Pantheonin kupoli. Se on valtava ja täysin käsittämätön. Miten tuon rakentaminen ilman mitään nykyaikaisia välineitä on ollut edes mahdollista? Aivan kupolin keskellä sijaitsee oculus. Tästä taivaan silmästä voin nähdä auringon tai pimenevän illan kuun ja tähdet. Ja se on – noh – taivaallista tietenkin. Jos rohkenisin makaisin selälläni tämän silmän alla ja vain olisin.

Taivaallista on myös tämänkin aukion ravintoloissa usein tarjottava Pasta all’amatriciana, alunperin Amatricesta Apenniinien vuoristoalueelta kotoisin oleva pastaruoka, joka Roomassa tarjoillaan alkuperäisestä spaghetista poiketen bucatini pastalla.

Bucatini

Tarvitset tähän:

  • Bucatini pastaa
  • guancialea, jos sitä et löydä niin pancettaa tai jotain erinomaista pekonia
  • 1 tuore rosmariinin oksa
  • purkillinen San Marzanon kirsikkatomaatteja, tavallinenkin tomaatti käy
  • rouhittua peperoncinoa tai chiliflakes pippuria
  • rouhaisu mustapippuria
  • hienoksi raastettua Pecorino juustoa
  • tuoretta basilikaa

Ensiksi laitat vettä kiehumaan suureen kattilaan ja sanomattakin selvää, että hyvin suolattuna.

Sitten kuutioi guanciale ja laita se paistumaan pannulle keskilämmölle. Kun guanciale on rapeaa, nosta se vaikkapa talouspaperille odottamaan. Jos pannuusi on jäänyt kovin reilusti rasvaa, kaada ylimääräinen pois mutta jätä vähän jäljelle. Laita tomaatit pannulle ja laita sinne mukaan yksi rosmariinin oksa. Rosmariini antaa näin sopivasti makua, vaikka se poistetaankin keitoksesta ennen tarjoilua. Rouhi sekaan mustapippuria ja peperoncino. Anna kiehua miedolla lämmöllä pastan keiton ajan.

Kun pasta on valmista nosta se pinseteillä / atuloilla tomaattikastikkeen joukkoon. Sekoita runsaasti pecorino juustoraastetta sekaan sekä rapea guanciale. Ripottele lopuksi basilikasilppua pinnalle. Pecorinoa tässä annoksessa ei juuri koskaan ole liikaa, joten voit lisätä sitä lautasella vielä annoksen pinnalle.

Bucatini all*amatriciana