Pizzat, pannuleivät ja piirakat

Salottisipuli Tarte tatin

Täydellinen ranskalainen sipulikeitto syntyy kun sipulit ovat kunnolla karamelisoituneet, kulhossa on runsaasti yrttejä ja koko komeus on gratinoitu uunissa maalaisleivän ja juuston voimin. Samoista aineksista syntyy myös joulun ihanin iltapala juustoinen, salottisipulinen Tarte tatin keikauttamalla ainekset toisinpäin. Tämä kakku on niin kaunis kuin karkki ja järisyttävän herkullinen. Ihan täydellinen kun pöydästä löytyy vielä lasillinen hyvää viiniä ja sinappiseen etikkakastikkeeseen sekoitettu vihreä salaatti. Kokeile vaikka!

Tähän ihanuuteen tarvitset:

  • pieniä pyöreitä salottisipuleita
  • yhden valkosipulin kynnen
  • 30 gr voita
  • pari ruokalusikallista ruokosokeria
  • kasa raastettua cheddarjuustoa tai vaikkapa gruyériä
  • pieni kasa raastettua parmesania
  • timjamia ja salviaa
  • mustapippuria ja suolaa
  • valmis voitaikina

Ihan ensiksi kannattaa kaikki esivalmistella ja ottaa tarvittavat välineet esille. Tarte tatin valmistuu aina parhaiten valurautapannussa. Minä tein tämän tänään noin 20 cm pannussa, mutta voit tehdä minkä kokoisessa tahansa kunhan vain laitat kaikkia aineksia sitten enemmän. Minun pannussani ei ole vartta, mutta jos sinulla on niin tarkista että sen voi laittaa uuniin.

Ota pakasteesta torttutaikina sulamaan. Kun se on valmis kaulittavaksi kauli sitä hieman ohuemmaksi ja leikkaa siitä sentin pari valurautapannuasi suurempi pyöreä levy. Kuori salottisipulit kauniisti ja leikkaa ne puoliksi. Kuori valkosipulin kynsi valmiiksi. Raasta cheddarjuusto ja parmesan.

Laita pannuun voi ja purista sinne yksi valkosipuli ja ripottele timjaminlehtiä sekä silputtua salviaa. Lisää ruokosokeri ja sekoittele kaikki sekaisin. Nosta sitten pannulle leikkauspuoli alaspäin salottisipulit. Anna niiden paistua keskilämmöllä kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Älä kuitenkaan liikuttele niitä turhaan vaan anna ruskistua rauhassa paikoillaan. Kurkkaa pinta nostamalla sipuli pinseteillä.

Levitä sipulien pinnalle cheddar juustoraastetta sekä parmesania. Rouhi mustapippuria ja lisää hieman suolaa.

Sammuta liesi. Nosta taikina sipulien päälle ja painele esim. veitsen kärjellä reunat valurautapannun pohjaan päin. Pistele haarukalla taikinan pinta ja nosta pannu 200 asteiseen uuniin. Paista kunnes pinta on kauniin ruskea, noin 20 minuuttia.

Nosta piiras uunista ja peitä se tarjoilualustalla tai lautasella. Ja sitten vaan apradakapra keikautat kakun toisinpäin ja nostat valurautapannun kakun päältä pois.

Koristele pinta vielä timjaminlehdillä ja nauti mieleisessäsi seurassa! Bon appétit!