Pastat

Ragù di carne, talvipäivän klassikko

Kun pakkasta on sopivasti ja maa valkoinen, on houkutus laduille, luistelemaan tai ylipitkälle kävelylenkille metsiin ja merenrannoille. Ja juuri nyt kaikkeen tuohon kelit ovat enemmän kuin kohdallaan. Ja samaan syssyyn erinomaiset on kelit myös täydellisen, paahteisen ragùn valmistukseen. Pientä misausta ja ennakkovalmistelua tämä ragù vaatii, mutta lopun ajan se köllii tyytyväisenä uunissa ihan itsekseen ja on valmista kun saavut nälkäisenä kotiin.

Täydellisen ragùn valmistukseen tarvitset hyvän padan. Itselläni on käytössä useampikin, mutta suosituin niistä tähän tarkoitukseen on suurin, Le Creusetin 7 litran valurautapata. Teen tätä aina niin paljon kun pataan ääriään myöten mahtuu. Näin siitä riittää kymmenelle runsaasti, jotain lähtee poikien mukaan seuraavan päivän lounaaksi ja osan voi laittaa vaikka pakkaseen, jos niin onnellisesti käy. Hukkaan tästä ei koskaan mene muruakaan.

Tässä resepti neljälle, tuplaa tai triplaa kuten minä, jos pöydän ääreen saapuu useampi nälkäinen. Tarvitset:

  • 1 kg naudanlihaa, jossa ripaus possua (esim. 80/20)
  • voita ja oliiviöljyä
  • 1 iso sipuli
  • 2 porkkanaa
  • 2 varsisellerin vartta
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 tähtianis
  • 2 dl täysmaitoa
  • 2 dl valkoviiniä
  • 2 tomaattipyre purkki
  • 1 tomaattimurska tölkki
  • 1 kuoritut tomaatit tölkki
  • 1 tl muskottipähkinää
  • 1 tl mustapippuria ja 1 tl suolaa

Laita valurautapataan 30 gr voita ja iso loraus oliiviöljyä (1/2 dl). Kuullota siinä sipulisilppu, ohueksi viipaloidut valkosipulinkynnet ja tähtianis viiden minuutin ajan.

Lisää ohueksi siivutettu varsiselleri ja raastettu porkkana. Anna hautua hiljaisella tulella noin 15 minuuttia. Lisää hieman kuumuutta ja laita jauheliha pataan. Sekoittele niin, että ruskistuu hieman. Mausta seos muskottipähkinällä, mustapippurilla ja suolalla.

Lisää pataan täysmaito. Hauduta miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia kunnes maito on suurelta osilta haihtunut. Lisää valkoviini, tomaattimurska ja tomaattipyre. Sekoita. Laita padan kansi päälle, hieman raolleen.

Ja sitten, mikä onkaan ihanampaa kuin saatella pata uuniin , 120 astetta, 5-6 tuntia ja lähteä ulos nauttimaan viikonlopun päivästä!

Tarjoile ragu hyvän pastan kanssa. Minun mielestäni tähän sopii parhaiten Taccole tai Paccheri pasta, mutta mikä tahansa vähän isokokoisempi pasta käy, kunhan siinä on tartuntapintaa, raitoja tai rimpsuja kastikkeelle tarttua. Keitä pasta hyvin suolatussa vedessä al denteksi ja nosta suureen kulhoon. Sekoita joukkoon paahdettu ragu ja raasta pinnalle runsaasti parmesanjuustoa.

Hyvä vihreä salaatti ja pullo chiantia eikä sitten muuta kuin oikein hyvää ruokahalua!