Kanaa, nautaa, lammasta ja possuakin, Nonnamummin lautasella

Italialaiset lihapullat tomaattikastikkeessa, Polpette al sugo

Romanttinen ravintola pienellä sivukujalla. Ravintolan takapihalla punaruudullisella pöytäliinalla katettu pöytä kynttilöineen, kaksi toisiinsa rakastunutta kumartuneena yhden suuren spaghettia ja lihapullia tomaattikastikkeessa sisältävän kulhon ääreen ja sitten – se kuuluisa spaghettisuudelma.

Polpette al sugo on roomalainen ja etelä-italialainen annos pehmeää yrttistä lihapullaa herkullisessa tomaattikastikkeessa. Toisin kuin tuossa elokuvassa, italiassa nämä ihanat lihapullat tarjoillaan usein paahdetun maalaisleivän ja vihreän salaatin kanssa. Joskus jossain olen nähnyt näitä tarjoiltavan myös niin, että kastikkeeseen on lisätty pieniä perunanpaloja.

Toki näitä voi tarjoilla sen ihanan pitkän spaghetin seurana, oikein hyvin itseasiassa! Minä tein näitä meille paistettuilla perunoilla. Erinomaista ruokaa viileneville illoille, jolloin lohturuoka kynttilänvalossa kuulostaa täydelliselle.

Aloitetaan tekemällä jälleen tomaattikastike. Reseptin löydät täältä Sugo di Mamma ellet ole jo sunnuntaina tehnyt sitä kattilallista viikon tarpeisiin. Nyt voit jälleen maustaa sen ehkä hieman reippaammin chilillä ja laittaa sekaan yhden ylimääräisen valkosipulin kynnen aivan keitoksen alkuvaiheessa.

Lihapulla taikina

Lihapulliin tarvitset:

  • 400 gr jauhelihaa – naudan- ja porsaanliha sekoitus on mainio, mutta käy pelkästä naudastakin
  • kananmuna
  • suolaa ja mustapippuria
  • iso kourallinen oikein hienoksi raastettua parmesania
  • kourallinen Panko korppujauhoja, minä laitoin näitä Pangrattato, yrttistä leipämurua, joita löytyi valmiina, Voit myös liottaa vaaleanleivän sisusta tilkassa maitoa hetken, puristaa siitä nesteet pois ja lisätä sen taikinaan
  • yksi puristettu valkosipuli
  • yrttejä – basilikaa ja timjamia oikein pieneksi pilkottuna tai kuivana
  • pieni loraus vettä
tasakokoisia lihapullia!

Sekoita taikina. Anna sen seistä hetki, niin maut tasoittuvat. Tee esimerkiksi jäätelökauhaa hyväksi käyttäen samankokoisia lihapullia leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Laita uuniin 220 astetta noin 20 minuuttia tai kunnes ovat saaneet kauniin värin.

Kun kastike on valmis ja lihapullat ruskeita, nosta pullat kastikkeeseen ja anna vielä hautua 10 minuuttia. Basilikasilppua ja hiukan parmesanraastetta pinnalle ja tarjolle. Olivat ihania näiden Paistetut perunat maailman parhaassa pannussa kanssa!

paistetut perunat