Kanaa, nautaa, lammasta ja possuakin

Pieni pala Toscanaa ja kanaa sen makuun

Olemme vihdoin löytäneet perille. Olemme ajaneet läpi Toscanan vehreiden viiniviljelmien, ihailleet hopeisena hohtavia oliivipuulehtoja, keskiaikaisia kyliä ja keltaisena loistavia viljelysmaita. Nousseet ylös kylän korkealle kukkulalle ja jättäneet auton parkkiin. Nappaamme laukkumme ja laskeudumme portaita alas kauniin valkoisen talon pihaan solakoiden sypressien varjoon.

Olemme varanneet huoneet tästä ihastuttavasta Valdirose huvilasta, italialaisen perheen vanhasta kodista, jonka talon Signora on muuttanut viehättäväksi B&B majataloksi. Talo on täynnä perheen muistoja, huonekaluja ja esineitä taidolla valittuina ja sijoitettuina. Minne ikinä katson huokailen ihastuksesta. Täällä, heti ensihetkestä lähtien aika tuntuu kulkevan hitaammin ja tarve on vain istua ja ihmetellä tätä kauneutta.

Aamiaista tarjoillaan talon alakerran verannalla ja se on koottu paikallisista aineksista, tuoksuvista vihanneksista, hedelmistä ja yrteistä sekä siitä täydellisestä italialaisesta kahvista. Signora kertoo , että voimme käyttää verantaa ja sen yhteydessä olevaa keittiötä myös omaan kokkailuun ja illallistamiseen, jos vain haluamme. Ja niinhän me iltaisin teemmekin. Leikimme, että tämä kaikki olisi hetken meidän.

Tänään kotona muistelen tuota ihanaa paikkaa ja sen herkullisia tuoksuja. Ja teen illalliseksi kanaa, jonka kiedon niihin kaikkiin toscanalaisiin makuihin, joita vain löydän. Tämä ruoka on muuten helppo ja nopea arkeen, mutta myös kaunis viikonlopun illallisille.

Tarvitset:

  • kanaa – minä valitsin pari rintafilettä nahkoineen sekä muutaman sisäfileen
  • hieman jauhoja
  • voita ja oliiviöljyä
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • chiliflakes maustetta
  • 2-3 dl kanalientä
  • 1 – 1.5 dl kermaa
  • yhteensä noin ruokalusikallinen kuivattua timjamia, oreganoa ja rosmariinia
  • 7-8 kappaletta aurinkokuivattuja tomaatteja pilkottuna suikaleiksi (valuta ensin öljy pois)
  • mustapippuria ja suolaa
  • suuri kourallinen parmesanraastetta
  • basilikasilppua

Mausta kanafileet suolalla ja mustapippurilla ja jauhoita ne kevyesti molemmin puolin. Valuta aurinkokuivatut tomaatit ja leikkaa ne veitsellä ohuiksi suikaleiksi.

Ota näppärä pata tai paistinpannu. Laita pohjalle ruokalusikallinen voita ja paista kevyesti jauhotetut kanafileet molemmin puolin ruskeiksi pinnoiltaan. Nosta lautaselle foliopaperin alle odottamaan.

Laita samaan pataan hieman lisää voita pohjalle ja purista tai raasta joukkoon valkosipulinkynnet ja muutama rouhaisu chiliflakes maustetta. Anna pehmentyä miedolla lämmöllä muutama minuutti. Lisää joukkoon kanaliemi, kerma, sekä kuivat yrtit. Keittele minuutti kaksi. Lisää joukkoon parmesanraaste sekä suikaloidut aurinkokuivatut tomaatit. Nosta sekaan myös kanafileet. Keittele levyllä välillä sekoittaen.

Voit laittaa padan nyt myös uuniin valmistumaan samalla kun paahdat siellä pellillä perunalohkoja oliiviöljyllä, mustapippurilla ja suolalla peiteltyinä.

Kun perunat ovat valmiit, nosta kaikki pöydälle tarjolle ja nauti.

Ps. Mikäli kastikkeesi ei vaikuta riittävän paksulta, voit aina lisätä kastikkeeseen kermaloraukseen sekoitetun teelusikallisen jauhoja . Anna kastikkeen hieman kiehahtaa niin se paksunee kyllä.

Ps. Ja katso, eikö olekin ihmeellinen tämä Toscana juuri nyt?

Kuva Jaana Auramo