Peruna

Perunapaistos Gruyerejuustolla

Hiihtolomalaisen alppitunnelmiin on tänä vuonna päästy naamakirjan mukaan ainakin pohjoisen tuntureilla ja Granin Alpeilla. Tuoksuviin afterski tunnelmiin pääsee välittömästi oikeilla ruoka ja juoma valinnoilla. Sellaiseksi sopii vaikkapa nämä Gruyereperunat. Eikös näissä tirise riemukkaasti kaikki se mitä hiihtopäivän jälkeisiin talvisiin tunnelmiin tarvitaan? Pikkaisen lihapaloja viereen ja oikein pehmeää punaista lasiin tai kenties se kuohuva olut?

Näihin tarvitset:

  • Perunoita niin paljon kun pannuusi mahdutat
  • valkosipulia maun mukaan
  • n. 4 rkl voita, ohuina siivuina
  • suolaa ja mustapippuria
  • timjamia
  • n. 3 dl Gruyere juustoa raastettuna
  • n. 3 dl kermaa-maito seosta

Laita uuni lämpenemään 220 astetta.

Ota valurautapannu ja voitele sitä kevyesti. Laita sinne tänne pannun pohjalle ihan ohuita voisiivuja.

Pese perunat, älä kuori ja leikkaa ne mandolinilla ohuiksi tasakokoisiksi siivuiksi. Lado perunat pohjalle kauniiseen spiraaliin. Purista muutama valkosipulin kynsi ja levittele murskaa sinne tänne. Lisää pinnalle suolaa ja mustapippuri rouhaisuja ja runsaasti timjaminlehtiä. Levitä juustoraaste tasaisesti pinnalle. Ja kaada lopuksi kerma-maito seos kaiken joukkoon. Kerma-maitoseosta tarvitaan sen verran, että perunat kutakuinkin peittyy.

Päällystä pannu foliolla ja laita pannu kuumaan uuniin noin 30 minuuttia. Ota folio pois ja anna pinnan ruskistua vielä 10 -20 minuuttia kunnes perunat ovat kypsyneet ja pinta kullanruskea.