Pastat

Pastalempeä – pennejä ja tomaattiricotta-pestoa

Minä tykkään kun keittiön kaappien hyllyistä löytyy purkkeja ja purnukoita. Minulla onkin tapana vähintään kerran kuukaudessa vaeltaa suurempien ruokakauppojen käytävillä nappailemassa uutuuspurnukoita ostoskoriini. Niin minulla on aina ainekset valmiina illalliseen jos toiseen. Omia suosikkejani ovat erilaiset öljyt, pastat, mausteet, säilötyt vihannekset ja hedelmät sekä tietenkin juustot.

Viime viikolla Ruoholahden Citymarketissa käteeni tarttui ihana semikuivattu kirsikkatomaattipurkki, aivan loistava espanjalainen pancetta sekä italialainen superkermainen ricottajuusto. Näistä annoksista syntyi syntisen herkullinen, samettisen pehmeä pasta-annos, joka sai minut toivomaan, että joka ikinen ilta voisi olla pastailta!

Haluatko kokeilla? Tarvitset:

  • Penne rigatoni pastaa, noin 80-100 gr per ruokailija
  • 140 gr pancettaa
  • 2 rkl + 30 gr pinjansiemeniä
  • 2 valkosipulinkynttä pieneksi pilkottuna
  • purkki puolikuivattuja tomaatteja
  • purkki ricottaa
  • 1 rkl sitruunanmehua
  • Santa Maria – chili flakes
  • mustapippuri ja suola
  • timjamia

Ihan ensiksi laita kattila tulelle ja vesi kiehumaan. Kun vesi kiehuu suolaa se maistumaan Välimerelle.

Lisää pasta ja keitä se al denteksi.

Tee pesto. Valuta semikuivatut kirsikkatomaatit, mutta säästä niiden öljy. Laita monitoimikoneeseen (tai kulhoon, jos käytät sauvasekoitinta) valutetut kirsikkatomaatit, 30 gr paahdettuja pinjansiemeniä, sitruunanmehu, chili flakes, mustapippuri ja ricottajuusto. Sekoita kunnes kaikki on ihan pientä ja hyvin sekoittunut. Lisää kuivattujen tomaattien öljy lopuksi sekaan.

Ota iso valurauta pannu tai vastaava ja laita se liedelle. Kaada pannulle oliiviöljyä ja kuumenna se puolikuumalla lämmöllä. Lisää öljyyn oikein ohueksi suikaloitu pancetta ja anna paistua muutama minuutti. Poista liika öljy pannulta. Lisää kaksi ruokalusikallista pinjansiemeniä ja jatka paistamista kunnes pancetta on ruskeaa ja rapsakkaa, noin 5 minuuttia. Lisää pieneksi pilkotut valkosipulinkynnet ja anna paistua miedolla lämmöllä kunnes pehmeävät. Sekoittele kokoajan.

Lisää ricottapesto pannulle, sekoita ja anna vähän lämmetä miedolla lämmöllä, noin minuutin verran. Sekoita kaikki hyvin sekaisin ja sammuta liesi. Nosta purutuntumaltaan täydellinen pasta lävikkökauhalla sekaan ja anna vähän pastan keitinvettä tulla mukana. Sekoita pasta hyvin kastikkeen joukkoon ja lisää keitinvettä jos näyttää siltä, että tarvitsee. Maista ja lisää mustapippuria maun mukaan.

Asettele tarjolle suuriin pastakulhoihin ja ripottele vielä vähän mustapippuria ja tuoretta timjamia pinnalle