Pastat

Pasta al Forno

Kolmen päivän viikonloppu, pakkanen tunkee ikkunoiden väleistä jääkylmää ilmaa ja minulla on flunssa. Miten mahtavaa. Kerrospukeutuminen kotona on saanut täysin uudet mittasuhteet, kuten myös kaikki erilaiset tilaamani suoratoistopalvelut. Tunti tunnin ja jakso jakson jälkeen olen katsonut miltei jokaisen vähänkään kiinnostavan sarjan vaihtaen paikkaa vuorotellen sohvalta nojatuoliin ja keittiönpöydän äärestä sänkyyn. Pieni arsenaali lääkkeitä sai minut eilen kuitenkin sen verran pystyyn, että sain koottua padallisen pastalempeä uuniin lohturuuaksi.

Niin, että jos sinuakin viluttaa, niin tässä olisi vinkit tulisen lempeään ja todella herkulliseen uunipastaan.

Ainekset:

  • 2 rkl oliiviöljyä
  • pari murskattua valkosipulinkynttä
  • isohko pala nduja makkaraa, nduja tahnaa tai 2 tl sambal oelek chilimaustetta
  • 2 tölkkiä kuorittuja tomaatteja
  • teelusikallinen hienoa sokeria
  • täytettäviä isoja pastoja, kuten suuret simpukkapastat
  • purkillinen ricottajuustoa
  • pussillinen babypinaattia
  • chilirouhetta
  • mustapippuria ja suolaa
  • parmesan raastetta
  • tuoretta basilikaa

Laita ensin tomaattikastike porisemaan. Ota laakea pata. Voit toki tehdä kastikkeen vaikka paistinpannulla ja laittaa kokonaisuuden oikeassa järjestyksessä lopuksi vaikka uunivuokaan. Minä tein kastikkeen uunin kestävässä padassa samantien.

Lorauta pohjalle oliiviöljy sekä kaksi murskattua valkosipulinkynttä pienenä hakkeluksena. Anna hetki pyörähtää pannulla ja lisää sitten nduja ( tai pari teelusikallista sambal oelekia). Kävin viikolla Casa Italiassa Bulevardilla ja nappasin sieltä parinsadan gramman edestä tuoretta ndujaa, mutta tähän käy hyvin myös marketeissa myytävä ndujatahna lasipurkissa. Laita ndujaa pataan makusi mukaisesti, mutta niin, että saat kastikkeesta varmasti hieman tulisen. Anna ndujan sulaa oliiviöljyyn kevyesti sekoittamalla ja lisää kaksi tölkillistä kuorittuja tomaatteja sekaan. Mausta mustapippurilla ja teelusikallisella hienoa sokeria. Anna poreilla miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia, kunnes kastike saostuu.

Keitä simpukkapastat hyvin suolatussa vedessä. Kun ne ovat kutakuinkin al dente, nosta ne vaikka siivilän kautta lautaselle tai leikkuulaudalle jäähtymään.

Tee ricottatäyte.

Laita kulhoon purkillinen ricottajuustoa. Paista kuivalla pannulla babypinaatteja kunnes niistä irtoaa neste ja niitä näyttää olevan jäljellä vain kourallinen. Pilko pinaatti leikkuulaudalla ihan pieneksi ja purista niistä neste pois. Lisää pinaattimuussi ricottajuustoon ja mausta seos chiliflakeseillä, hippusella suolaa sekä mustapippuria. Sekoita hyvin.

Täytä hieman jäähtyneet simpukkapastat ricottaseoksella. Ota uuninkestävä vuoka, kaada pohjalle valmistamasi tomaattikastike ja nosta simpukat kauniisti kastikkeen päälle ja raasta pinnalle reilusti parmesanraastetta.

Laita pata uuniin, 220 astetta kunnes pinta ruskistuu ja ruoka näyttää valmiilta.

Pinnalle hieman basilikahakkelusta.

Lohduttavan herkullista ja eikä enää niin viluta.