Keitot ja padat

Oikein pitkä halaus ja kulho paahteista tomaattikeittoa?

Joskus on niitä päiviä, että kaipaa halausta enemmän kuin mitään muuta. Ja vaikka pakottavaa tarvetta siihen ei olisikaan, on pitkä ja tiiviin lempeä halaus ihaninta. Nonnamummi alkutaipaleeni herkimpiä hetkiä on ollut kun pieni uninen poika sylissäni painaa päänsä olkapäälleni ja vain hiljaa halaillen nojailee minuun ja me liikumme yhdessä kuin tanssisimme keinuen illan viimeiset hitaat. Mun sydän pakahtuu!

Halaus lohduttaa ihanasti mutta niin voi tehdä ruokakin. Hyvällä tavalla. En nimittäin nyt puhu mistään lohtumätöistä tai pikaruoka-annoksista, joiden nauttiminen loppujen lopuksi tekee vain tukalan olon. Vaan jostain lämpimästä, pehmeästä ja rakkaudella valmistetusta annoksesta, jonka tuoksu, maku ja koostumus saa sinut huokaisemaan onnesta. Vaikkapa kulhollisesta täydellistä pehmeää tomaattikeittoa. Sellaista mihin uunissa valmistuneet tomaatit ovat antaneet syvän ja paahtuneen maun, sellaista missä yrtit maistuvat tuoreelle ja missä reilu loiskaus kermaa on lopuksi lepyttänyt kaiken. Sellaista, jota nauttiessa synkän harmaa päivä muuttuu lusikka lusikalta hieman valoisammaksi.

Tarvitset tähän paahteiseen tomaattikeittoon suuren kattilan tai padan sekä:

  • pari kymmentä luumutomaattia tai 10 Roma tomaattia
  • purkki San Marzano tomaatteja
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl voita
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulin kynttä pieneksi hienonnettuna
  • timjamia sekä basilikaa
  • suolaa ja mustapippuria
  • ripaus sokeria
  • 5 dl vihannes- tai kananlientä
  • 1.5 dl kuohukermaa

Ensin paahdetaan tomaatit. Kärsimätön pikakokki jättäisi tämän kohdan väliin ja vain heittelisi purkkitomaatteja toisen jälkeen kattilaan. Suosittelen kuitenkin, että tottelet, tulet olemaan onnellisempi. Lämmitä siis ensin uuni noin 200 asteeseen. Levitä halkaistut tomaatit uunipellille. Ripottele pinnalle oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria. Sekoita ja levitä tasaisesti ja anna paahtua uunissa noin puolisentuntia, jopa pidempään, jotta saavat paahteisen pinnan

Lämmitä 2 rkl oliiviöljyä padassa tai kattilassa. Lisää sipulihakkelus ja anna sen pehmetä muutama minuutti. LIsää valkosipuli, timjami, suola ja mustapippuri. Anna lempeästi pehmetä miedolla lämmöllä. Lisää tomaattipurkki, basilika silppu ja ripaus hienoa sokeria. Anna kiehua kymmenisen minuuttia.

Lisää liemi ja paahdetut tomaatit. Kiehuta kevyesti noin puolisen tuntia välillä sekoittaen.

Ota sauvasekoitin ja sekoita keitto tasaiseksi. Tai kaada se tehosekoittimeen sekoittumaan. Sekoita lopuksi kerma joukkoon. Laita keitto vielä hetkeksi tulelle.

Tee väliajalla halutessasi pikku croutonseja. Leikkaa leipäsiivut pieneksi paloiksi ja paista ne kuumassa oliiviöljyssä paistinpannulla. Mausta öljy halutessasi yhdellä rutistetulla valkosipulinkynnellä ja kuivatetulla basilikalla. Tai vaihtoehtoisesti grillaa tai paahda leipäsiivuja paahtimessa ja dippaile niitä valmiiseen keittoon.

Tänään tarjoilen tätä miehelleni illallisella ja sen jälkeen taidankin pyytää häntä yksille hitaille.