Kakut, tortut ja jälkkärit

Marenkikukitettu sitruunajuustokakku

Minä olen sitä mieltä, että kun elämä tarjoaa sitruunoita, kannattaa niistä aina tehdä Limoncelloa. Tuota kultaisen keltaista jumaltenjuomaa, jolla illallinen jos toinenkin saa arvoisensa lopetuksen. Jos olet jostain yllättävästä syystä erimieltä, niin tee nyt kuitenkin ihmeessä tätä taivaallista sitruunajuustokakkua. Tällä on lähestulkoon yhtä hyvä vaikutus sekä mieleen että tunnelmaan. Ja onhan tuo kakku kauniskin kun pintaa koristaa keltainen sitruunatahna ja pikkaisen tohotetut valkoiset marenkikukat.

Idean olen napannut internetin syövereistä ja mukaillut sitten kotimaisiin tuotteisiin ja mittoihin ja kyllä, kovin ihanaa tuli. Haluatko sinäkin kokeilla?

Tarvitset kakkuun seuraavia huoneenlämpöisiä aineksia:

  • itsetehtyä Crema al limone, sitruunatahna
  • noin 5 dl hienoksi jauhettuja Digestive keksejä
  • 7 rkl sulatettua voita
  • 400 gr Philadelphia juustoa
  • 3 kananmunaa
  • 2 dl hienoa sokeria
  • yhden pestyn luomusitruunan kuori raastettuna
  • loraus vaniljauutetta
  • 2 purkkia (400 gr) creme fraicheä

Valmista lisäksi koristelua varten tämä Italialainen marenki

Tee ensin sitruunatahna. Valmista se ajoissa, vaikkapa jo edellisenä iltana ja anna olla jääkaapissa.

Hienonna Digestive keksit ihan hienoksi. Sekoita joukkoon sulatettu voi. Päällystä irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat huolellisesti voilla. Taputtele Digestivejauho napakasti vuoan pohjalle sekä muutaman sentin korkeudelle laidoille.

Kuumenna uuni 170 asteeseen ja laita vuoka kuumaan uuniin noin 5 minuutiksi.

Tee täyte. Huomaa, että kaikki ainekset tulisivat olla huoneenlämpöisiä. Pidä niitä vaikkapa pöydällä tunti pari. Näin taikinastasi tulee pehmeämpi ja sileämpi. Laita Philadelphia juusto kulhoon ja vispaa vatkaajalla pehmeäksi. Lisää yksi muna kerrallaan kaikki kananmunat ja sekoita aina välissä. Lisää hieno sokeri ja vispaa hetki. Lisää sitruunankuori ja vaniljauute ja sekoita jälleen. Lopuksi laita creme fraiche -purkki kerrallaan taikinaan ja vispaa välillä. Älä kuitenkaan vispaa liikaa, vaan ihan kevyesti vain.

Kaada taikina pohjan päälle. Nosta pinnalle muutama lusikallinen sitruunatahnaa ja pyörittele kevyesti vaikkapa veitsellä sitä kiemuroiksi taikinaan.

Laita uunin alaritilälle uunivuoka, jonka täytä kiehuvalla vedelle muutaman sentin korkeuteen. Kuuman veden höyry auttaa kakkua pysymään kosteana ja estää turhan pinnan halkeilemisen.

Nosta kakkuvuoka keskiritilälle uuniin ja paista noin 45 minuuttia kunnes laidat ovat aikalailla kypsiä mutta keskeltä vielä hyllyy kevyen kauniisti. Sammuta uuni, laita uunin oven väliin vaikkapa puulasta pitämään uuninoven raollaan ja anna kakun jäähtyä uunissa noin tunti. Nosta kakku pöydälle jäähtymään ja kun se on jäähtynyt laita se vielä jääkaappiin kelmutettuna vuoassaan viilentymään täysin. Kun kakku on viilentynyt levitä sen pinnalle sitruunatahna tasaisesti. Ja laita takaisin kelmun alle ja jääkaappiin.

Kun laitat kakun tarjolle pursota marengista kauniita kukkia pinnalle tai levitä marenki muuten vaan ilmavasti pinnalle. Ota esiin kaasupoltin ja tohota marengin huiput hieman ruskeiksi.
Tarjolle ja nauti!