Kasvikset, Pizzat, pannuleivät ja piirakat, Ruokarakkautta

Kun jälkkäri muuttuu pääruuaksi, Tarte Tatin munakoisolla

Tarte Tatin on tämän tädin lempi torttu, jos siis jälkkäritortuista puhutaan. Paahteinen, karamellisoitunut kaunotar, johon omenat solahtavat kauniisti lomittain. Eilen minun teki mieli yhtä herkullisimmista makupareista, makeaa ja suolaista yhdessä annoksessa ja mieleeni tuli ajatus ihanan suolaisesta Tarte Tatin piirakasta, jossa olisi kuitenkin häivähdys makeaa joukossa. Pyörittelin mielessäni lempivihanneksiani munakoisoa ja tomaattia, niihin sopivia yrttejä ja mausteita ja ryhdyin hommiin. Ja tästähän se piirakka tuli , ihan täydellinen! Pehmeä ja rapsakka, paahteinen ja lempeä, mausteinen ja makea. Ja niin hyvälle tuoksuva. Pullollinen Ripassoa, Munakoiso Tarte Tatin ja se täydellinen vihreä salaatti sekä muutama rakas ihminen pöydän ympärille niin viikonlopun täydellinen illanvietto on valmis alkamaan.

Minä tein Munakoiso Tarte Tatinin kahteen valurautaiseen paistinpannuun , toinen vähän isompi ja toinen blinipannu kokoinen. Voit varmasi tehdä tämän mihin tahansa paistinpannuun. Aloita piirakan teko valmistamalla ensin pieni tomaattikastike. Siihen tarvitset:

Mutti kuorittuja tomaatteja
  • purkin kuorittuja tomaatteja omassa liemessään
  • oliiviöljyä
  • valkosipulinkynnen
  • mustapippuria, ripaus suolaa ja sokeria

Laita pieneen kattilaan tilkka oliiviöljyä, lisää yksi veitsen lappeella murskattu valkosipulinkynsi, purkki kuorittuja tomaatteja ja mausteet. Anna kiehua miedolla lämmöllä niin kauan että tomaatit rikkoutuvat ja seos paksunee.

Seuraavaksi tarvitset:

  • munakoison
  • rypsiöljyä munakoisojen paistamiseen
  • voitaikinan
  • aurinkokuivattuja tomaatteja
  • timjamia ja rosmariinia
  • voita
  • ruskeaa sokeria ja mustapippuria
  • chiliflakes maustetta

Valmista munakoisot. Leikkaa munakoiso noin puolen sentin paksuisiksi siivuiksi ja paista siivut molemmin puolin rypsiöljyssä kauniin ruskeiksi. Nosta ne talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy valuu pois.

Munakoiso

Kauli voitaikina vähän ohuemmaksi ja paistinpannua hyväksi käyttäen leikkaa siitä vähän pannuasi suurempi ympyrän muotoinen taikinalevy.

Laita sitten pannu kuumenemaan. Sulata pannulla reilu pala voita, lisää voihin 1.5 ruokalusikallista ruskeaa sokeria (minä käytin kookossokeria, mutta ruokosokeri on oikein hyvä), oikein runsaasti mustaapippuria myllystä, timjamin lehtiä sekä rosmariinin lehtiä pieniksi silputtuna. Kun voi alkaa kuumeta ja sokeri sulaa, ota pannu pois lämmöltä.

Voita, ruskeaa sokeria, mustapippuria, timjamia ja rosmariinia
Esipaistetut munakoisot pannun pohjalle

Lado pannuun munakoisosiivut kauniisti limittäin niin, että ne peittää koko pannun pohjan tasaisesti. Ripottele munakoisojen päälle pieneksi silputtuja uunikuivattuja tomaatteja. Minä käytin näitä itsetehtyjä uunissa paahdettuja tomaatteja. Rouhi päälle hieman chiliflakes maustetta. Seuraavaksi lusikoi päälle tekemääsi tomaattikastiketta. Katso, ettei kastike ole liian vetistä. Jos näin on niin nostele kastiketta vaikkapa haarukalla, niin turha vetisyys jää kattilaan. Lopuksi nosta taikina kaiken päälle. Taittele vaikkapa veitsen avulla reunat vähän alaspäin kuin kanneksi täytteen päälle. Muutama pisto haarukalla taikinan pintaan ja pannu uuniin, 220 astetta, noin 15-20 minuuttia tai kunnes taikina on kypsää ja se on saanut kauniin värin.

Sitten vaan tortun kääntö lautaselle. Parhaiten se onnistuu kun laitat tarjoiluastian pannun päälle ja käännät koko komeuden 180 astetta ympäri.

Lopuksi ripottele pinnalle chevrejuusto nokareita tai jos pidät enemmän fetajuustosta, niin sitä. Tarjolle piiras sen vihreän salaatin ja Ripasson kanssa. Takaan, että tulet rakastumaan tähän piirakkaan. Ja seuralaisesi myös. Pieni paahteinen makeus, häivähdys chilin poltetta ja lempeää munakoisoa, se on ruokarakkautta, jos mikä.

Vihreä salaatti herkullisella oliiviöljyllä