Kakut, tortut ja jälkkärit

Happaman makeaa sitruunakakkua – jälleen kerran!

Koukuttaako sitruunat? Mun koukutuksen tiedätte, ties kuinka mones sitruunakakku tämäkin täällä on! Mutta kyllä, tämä olisi jälleen sellainen ihastuttava, tahmean makea ja sitruunaisen kirpeä kakkunen. Sellainen, joka sopii niin illallisen jälkeen kuin aamiaiselle, lounaalle tai ihan muuten vaan.

Ja näppärä, tämän voi tehdä ajoissa ennen tarjoilua.

Pohjakakku

  • 2 dl hienoa sokeria
  • 100 gr sulatettua voita
  • 1 huoneenlämpöinen kananmuna
  • 1 tl vanilijauutetta
  • 2 sitruunankuori raastettuna
  • 2 rkl sitruunanmehua
  • 3 dl jauhoja
  • 1 tl leivinjauhoa
  • ripaus suolaa

Sitruunainen juustotäyte

  • 200 gr philadelphia juustoa
  • 4 dl tomusokeria ( kyllä – aikapaljon!)
  • kananmuna, huoneenlämpöinen
  • 1 sitruunankuori raastettuna

Lämmitä uuni 180 asteeseen ja voitele irtopohjakakkuvuoka voilla.

Tehdään ensin sitruunainen pohjakakku.

Sekoita yhteen vehnäjauho, leivinjauho ja suola. Ota toinen kulho ja sekoita sulannut voi ja sokeri. Lisää sitten kananmuna, vanilijauute, sitruunankuori ja sitruunanmehu, ja sekoita hyvin. Lisää kuivat ainekset seokseen ja sekoita kunnes tasaista. Levitä taikina tasaiseksi kerrokseksi kakkuvuokaan. Siirrä sivuun.

Tehdään sitten sitruunainen juustotäyte.

Sekoita sähkövatkaimella Philadelphiajuusto kunnos pehmeää sekoita sekaan desi kerrallaan tomusokeri kunnes seos on kevyen kermaista. Lisää sitten kananmuna ja sitruunankuori raaste.

Kaada tämä juustoseos keskelle pohjakakkutaikinan pintaa niin, että se melkein luonnostaan leviää kohti reunoja.

Ja sitten vaan kakku uuniin, noin 35-40 minuuttia kunnes pinta on hieman kullanruskistunut ja kakku tasaisesti noussut.

Anna jäähtyä huoneenlämmössä noin 30 minuuttia ja siirrä sitten jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Kakkua ei tarvitse peitellä millään.

Kun laitat kakun tarjolle niin irroita se varovasti veitsen avulla kakkuvuoan reunoista ja nosta tarjoilulautaselle. Siivilöi tomusokeria pinnalle ja nauti! On muuten oikeasti ihanan tahmeaa.