Kakut, tortut ja jälkkärit

Crème Brûlée, mitä herkullisin jälkiruoka

Eh bien, te innokkaat viikonloppuherkuttelijat! Tässä teille vinkki erinomaiseen ranskalaiseen Crème Brûlée paahtovanukkaaseen. Täydellisimmillään tämä jälkiruoka on suussasulava, pehmeän kermainen, viileän vaalea ja paahteinen vanukas, jonka päälle sulatettu sokeripinta särkyy kuin ohut jää, kun isket siihen lusikkasi. Puhdasta nautintoa joka lusikallisella!

Tarvitset tähän reseptiin neljä pientä posliinivuokaa. Minä tein nämä brüléet mataliin vuokiin, mutta fondant tyyppiset korkeammatkin käy. Silloin vain pidät vuuat uunissa vähän pidempään. Ja tähän herkkuun tarvitset uuniin vesihauteen tai bain-marien kuten sitä kulinaarisessa maailmassa kutsutaan.

Aineksia tarvitset:

  • Noin 4.5 dl kuohukermaa
  • yhteensä 10 ruokalusikallista hienoa sokeria
  • 1 vanilijatanko
  • 3 kananmunan keltuaista
  • ripaus suolaa
  • (loraus vanilijauutetta)

Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen.

Kaada paksupohjaiseen kattilaan kerma. Lisää joukkoon 4 rkl hienoa sokeria. Avaa vanilijatanko veitsellä pitkittäissuunnassa auki ja veitsen lappeella kerää vanilijasiemenet tangosta ja laita ne sekä vanilijatanko kerman sekaan. Laita kattila levylle lämpenemään, anna kiehahtaa kevyesti ja ota pois levyltä. Laita kansi kattilan päälle ja anna maustua noin 15 minuuttia.

Sekoita toisessa kulhossa 4 keltuaista ja 6 rkl sokeria. Sekoita kerma kanamunaseoksen joukkoon niin, että lorotat kauhalla hyvin ohuena nauhana kermaa kananmunien sekaan koko ajan käsin vispaamalla. Näin keltuaiset eivät vahingossakaan muutu munakokkeliksi. Laita kermaa kauha kerrallaan muutaman kerran, kunnes voit lorottaa lopun kerman ohuena norona suoraan kattilasta kanamunien joukkoon, koko ajan kuitenkin vispaamalla.

Siivilöi seos siivilän läpi toiseen kulhoon. Kaada seos vuokiin.

Ja sitten on bain-marien vuoro. Laita vuuat korkeareunaiselle uunipellille ja nosta pelti uuniin. Täytä pelti kiehuvalla vedellä noin 2/3 vuokien korkeudelle. Kypsennä noin 30 minuuttia, kunnes reunat näyttävät kiinteiltä mutta keskusta vielä hieman aaltoilee kun heiluttelet vuokia.


Nosta jäähtymään huoneenlämpöön. Voit antaa vuokien jäähtyä ensin jonkin aikaa vesihauteessa, kunnes sormesi kestävät vuokien nostamisen. Kun vuuat ovat jäähtyneet , peitä ne kelmulla ja siirrä jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi. Nämä säilyvät erinomaisesti jääkaapissa pari vuorokautta, joten voit tehdä nämä hyvin etukäteen ennen illallisia.

Sitten kun haluat paahtovanukkaasi tarjoilla, ota ne jääkaapista ja ripottele vuokien pinnalle 1-1.5 tl hienoa sokeria ja heiluttele kulhoa niin että sokeri levittyy tasaisesti pinnalle. Ota tohotin, eli kaasupoltin ja sulata sokeripinta kauniin ruskeaksi. Anna kovettua viitisen minuutia ja vie tarjolle. Voit tarjota vanukkaan rinnalle esimerkiksi vadelmia tai muita marjoja.

Bon appétit!